Турция и Русия приеха мирен план за Сирия

Турция и Русия съгласуваха план за цялостно примирие в Сирия, което ще влезе в сила в полунощ на 29 декември, съобщи Анадолската агенция.

Договореностите обхващат всички райони, където се водят сражения между правителствените войски и опозицията. Те обаче не се отнасят за терористичните организации.

Планът ще бъде предоставен на страните в конфликта в Сирия и ако бъде одобрен, ще послужи за основа на мирни преговори в столицата на Казахстан – Астана. Очаква се те да започнат в средата на януари. Представители на “Свободната сирийска армия” казаха, че не са канени на мирна конференция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не може да потвърди съобщението за съгласуван план за примирие в Сирия, съобщи Ройтерс.

“Преход към мир, който включва президента Башар Асад, е невъзможен, тъй като опозицията в Сирия няма да го приеме”, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС. Той също така заяви, че постигнатото споразумение с Русия за прекратяване на огъня може да влезе в сила всяка минута.

“Водената от САЩ коалиция е оказвала подкрепа на терористични групи, включително “Ислямска държава” и кюрдските въоръжени групировки”, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той допълни, че разполага с доказателства – снимки и видеозаписи.

Руското посолство в Сирия бе обстрелвано от терористи, съобщи РИА Новости. Няма пострадали хора. Мина паднала във вътрешния двор на мисията в Дамаск, но не се взривила. Втора попаднала в непосредствена близост до територията му.

Източник: 24chasa.bg