В Турция заявиха, че пилотът, свалил Су-24, сам е взел решението

Турският пилот сам е взел решение да свали руския Су-24, заяви в интервю за Sputnik зам.-председателят на управляваща в Турция Партия за справедливост и развитие (ПСР) и депутат от парламента Ясин Актай, предаде РИА Новости.

Той отбеляза, че около ситуацията със сваления руски самолет е имало моменти, които били неразбираеми и за Турция.

„Нарушаването на въздушното пространство в продължение на 17 секунди и повтарянето на подобни нарушения, разбира се, са недопустими. Но да оставим това настрана. Решението да бъде свален самолета е взето във въздуха. Това решение приема пилотът, ръководейки се от правилата за използване на сила”, заяви Актай.

Той подчерта, че пилотът е можело да не сваля самолета, който е „нарушил въздушното пространство за кратко време и е имал намерение да го напусне“.

„Унищожаването на руския самолет, който както е било ясно, вече е напускал въздушното пространство, предизвиква въпроси“, добавя турският депутат.

По думите му, Турция е защитавала действията на своя пилот „за да не подложи на съмнение нашите правила за използване на сила“.

„В крайна сметка Турция и Русия решиха проблема и слава Богу. Но ако тези съобщения за задържането на пилотите, свалили Су-24, се потвърдят, то това ще способства за подобряването на отношенията между Русия и Турция и ще стимулира съществуващите договорености между страните“, заяви още Актай.