На Турция й е зле, затова пък на Ердоган му е добре

Не знам кой е продуцирал този нелеп военен преврат в Турция, но така или иначе, от плодовете на въстанието ще се възползва в пълна степен именно турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Първите изгоди вече са на път – наивният народ сам развързва ръцете на Ердоган към автокрацията, искайки връщане на смъртното наказание.

Сигурно турският президент доволно потрива ръце, представяйки си как с един куршум убива два заека – да уважи народа като върне смъртното наказание и да получи в ръцете си механизмите за тотално унищожаване на неугодните за него лица. От затвора може и да се излезе, и да се избяга, но виж, да възкръснеш – няма да ти се получи.

В бъдеще Ердоган може, играейки жертвата, да подтикне народа към мисълта, че след като съдебната система, наред с всички останали, са се компрометирали, то да решава кой да живее и кой да бъде убит ще може само един единствен човек – президентът. Уж той е безпристрастен, не е корумпиран и знае кой е враг на страната и кой не. Народът ще бъде сигурен, че това е мисълта му и по този начин ще помогне на Ердоган да изпълни мечтата си за възраждане на Османската империя и установяване на хегемония в страната.

Чрез гласовете на своите лидери Европа вече изрази безпокойството си във връзка с подобна перспектива и заяви, че това може да се превърне в сериозно препятствие по пътя на евроинтеграцията на Турция, а такива препятствия и без това и сега не са малко. Но Ердоган, изглежда, е осъзнал всичко това и е погребал надеждите си да се впише в ЕС, затова впусна напред към неоосманската си цел.

От друга страна, в случай на връщане на смъртното наказание и приемането му по отношение на задържаните по подозрение в заговор ще се надигне нова вълна от единомишленици и роднини на наказаните, които няма да имат нищо за губене и ще стигнат докрай. Тогава ще се случи истинският „взрив“.

Като цяло, тази история с военния преврат в Турция е печеливша за амбициите на Ердоган. Цялата страна пострада от инцидента, но президентът й само печели. Ердоган става опасен както никога досега, а страната е нестабилна. Това е още една взривоопасна смес на и без това неспокойния Близък изток.

Автор: Игор И.

Източник: politikus.ru