„Турски поток” зави покрай България

„Газпром“ оповести маршрута за газопровода „Турски поток“. Голяма част от тръбите ще минават по линията на отменения „Южен поток“, в който беше предвидено участието на България.

Директорът на „Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз са договорили маршрута и сроковете за строителство на газопровода „Турски поток“, съобщиха от руската компания.

Начална точка на тръбата ще бъде станция „Русская“ в Анапа.

Първите 660 км от газопровода ще преминат по стария маршрут на „Южен поток“ по дъното на Черно море към България, след което тръбата ще завие към европейската част на Турция. Общата дължина на морския участък на „Турски поток“ ще бъде същата като на „Южен поток“ до България – 910 километра.

Междуправителственото споразумение Русия и Турция се очаква да бъде подписано през второто тримесечие на тази година, а първите доставки на газ – 15,75 млрд. куб. м, да потекат през декември 2016 година. Синьото гориво ще бъде предназначено за турския пазар.

Предвид готовността на руската компресорна станция „Русская“ и на голяма част от маршрута на морския газопровод, това са напълно реални срокове, се казва в съобщението на Алексей Милер.

С избора на маршрут за „Турски поток“, препокриващ се с този на „Южен поток“, „Газпром“ вероятно иска да си остави възможност да се върне към реализацията на последния, смята анализаторът от „Сбербанк CIB“ Валерий Несторов. След година-две ситуацията може да се промени и тогава нови разклонения на газопровода ще бъдат прокарани към България, а Турция ще получи още един газопровод и ще може да получава газ от Русия без транзитни страни, а сега ще позволи на „Газпром“ да укрепи позициите си на преговорите с Европа, смята експертът, цитиран от руският вестник „Ведомости“.

glasove.com