Турски политолог: Писмото на Ердоган до Путин – това са официални извинения

Писмото на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до руския лидер Владимир Путин, както и да е трактувано, е официално извинение за сваления руски Су-24. Това заяви пред РИА Новости турският политолог Хакан Аксай.

„Смятам, че това е началото на нормализирането на отношенията, макар да има някои нюанси. Има малка разлика в това, което съобщи Песков на руски език и това, което заяви прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калин на турски. Но това са дреболии, възможни са различни тълкувания, но това е именно официално извинение“, каза Аксай.

„Ще видим как ще реагира Русия. Не мисля, че от нейна страна ще има голяма радост. Но ако РФ, както още днес заявиха някои членове на Съвета на федерацията, заговори официално за други изисквания – за компенсация на щетите и наказване на виновните, то това ще означава, че първото условие, т.е. извинението, е прието. Проблемите с икономическите връзки и туризма ще се разрешават много дълго. В близките години е много трудно да очакваме, че ситуацията ще се върне на нивото от преди 23 ноември (когато бе свален руския Су-24). Но днешната стъпка несъмнено е много важна“, добави турският политолог.

Той припомни, че на 1 юли външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу трябва да се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Сочи. „Чавушоглу, очевидно ще вземе със себе си пакет с предложения за нормализиране на отношенията и ще обсъдят това с Лавров. Мисля, че в Сочи много неща ще се изяснят. Много приятели сега ми звънят и ми пишат. Руснаци, живеещи в Турция и турци, живеещи в Русия – всички се радват. Не мога да кажа, че съм голям оптимист и още утре всичко ще се оправи, но все пак е поставено началото“, добави събеседникът на агенцията.