Турски вестник публикува доказателства за връзките на Анкара с ИД

Турският опозиционен вестник Cumhuriyet публикува разсекретени телефонни разговори, потвърждаващи сътрудничеството между турските военни и терористите от ИД, предаде РИА Новости.

Разговорите са част от доказателствата по делото срещу ИД, което започна в наказателен съд на Анкара, след сигналите на редица турски граждани, чиито роднини са били вербувани от терористите.

Според новите материали, главният заподозрян Мустафа Демир многократно се е срещал с военни. Бандитът е отговарял за прехвърлянето на хора и оръжия през границата.

Опозиционният вестник твърди, че преговорите между терористите и турските военнослужещи се провеждали в близост до турско-сирийската граница. Отбелязва се, че разговорите са били от приятелски характер, а събеседниците са се наричали „братя”.

„Записите на разговорите и документите на следствието показват, че Демир е получавал пари уж като религиозен подарък от контрабандистите на границата и си е сътрудничил с офицерите за преминаване на границата”, отбелязва изданието.

Главният редактор и собственик на Cumhuriyet в Анкара е арестуван през ноември 2015 година по обвинения в шпионаж.