Турският посланик в РФ: Преговорите за „Турски поток“ не са замразени

Москва и Анкара продължават подготвителната работа над проекта „Турски поток“, преговорите не са прекратени, заяви в интервю за РИА Новости турският посланик в РФ Умит Ярдим.

„Не смятам, че преговорите са замразени, те продължават“, каза дипломатът.

Той уточни, че „към днешна дата официални преговори по този проект не са започвали“. „Но има контакти, които са насочени на провеждането на предварителна работа, тъй като проектът е обемен, предстои провеждането на подготвителна работа в различни плоскости“, каза посланикът.

По думите му, „ако се погледне на картината като цяло, то съществуват очаквания на нашите руски колеги и наши очаквания по отношение на действията на Русия“.

Затова, поясни посланикът, „на този етап да говорим, че реализацията на проекта изостава от графика поради някаква причина, е некоректно“. „Най-важното е, когато задавате въпроса, продължава ли работата, отговорът е положителен – да. За сравнение: от момента на приемането на решението до реализирането на проекта „Син поток“ минаха пет години“, каза още той.

Проектът „Турски поток“ предполага строителството на газопровод с мощност 63 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в посока Турция през Черно море.