Турският външен министър приравни условията на ЕС за отмяна на визите с подкрепа на тероризма

Анкара възприема искането на ЕС за промяна на антитерористичното законодателство, поставено като условие за безвизовия режим, като подкрепа на тероризма. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от агенция Anadolu, предаде РИА Новости.

По думите на министъра, Турция няма да приеме натиска и няма да прави никакви отстъпки.

„Опростяването на визовия режим е естествено право на гражданите на Турция. Това не е снизхождение. На гражданите на някои страни-кандидатки това право бе предоставено още преди началото на преговорите за членство в ЕС“, заяви Чавушоглу.

Той опроверга думите на представителите на Евросъюза за заплахи от страна на Анкара по адрес на ЕС.

„Не, ние не заплашваме. Просто честно казваме истината. Не трябва всичко да се раздува. Всичко, което обсъждате сега е елементарното опростяване на визовия режим, а не членството в ЕС. Всеки трябва да спазва дадените обещания“, заяви той.

Чавушоглу добави, че ЕС не може да стане глобален играч и да реши икономическите проблеми без участието на Турция.

По-рано Еврокомисията предложи на Европарламента и Съвета на Европа да отмени ограниченията за турските граждани, ако до края на юни Анкара успее да изпълни последните пет условия от първоначалния списък. Сред тях са: приемане на мерки за предотвратяване на корупцията, провеждане на преговори за оперативно споразумение с Европол, съдебно сътрудничество с всички страни-членки, привеждане на правилата за защита на данните в съответствие със стандартите в ЕС и преразглеждане на законодателството за борба с тероризма.

Позицията на Еврокомисията бе подложена на остра критика от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му Анкара няма да променя антитерористичните си закони. Турският лидер заяви, че страната му „върви по свой път“, припомня РИА Новости.