Туристи от Калининград искат по-лесен достъп до българското море

Руските туристи от района на Калининград стигат до българските морски курорти за близо 14 часа. Това затруднява туристопотока от този руски анклав, който граничи с Литва и Полша и няма сухопътна връзка с Русия, съобщава trud.bg.

„Преди години връзките между България и нашия регион са били много добри, но сега, заради санкциите на ЕС спрямо Русия вече няма директни полети. Искаме такива чартърни авиолинии да бъдат открити“, обяви Наталия Камаева, началник отдел „Външно-търговски връзки“ в търговската палата на Калининград. Тя бе гост на първата от поредицата срещу между представители на търговски палати от Руската федерация и българския бизнес в курорта „Албена“.

Камаева поясни, че въпросът е отнесен до руското консулство във Варна и очаква да бъде решен, след като има желаещи да пътуват. Бизнесът в Калининград, където се добива 90% от промишления кехлибар в света, търси сътрудничество с област Добрич в сферата на производството на зърнени култури и медицинския туризъм, стана ясно на срещата.

На нея бе отчетено, че стокообменът между България и Русия за първите 6 месеца на тази година е спаднал с 40%. „Руският импорт у нас е намалял с 28%, а ударът върху нашия експорт засяга главно лекарствата – там редукцията е близо 70%. Изнасяме значително по-малко вино, мебели, трикотаж, бяла техника. Само при цимента и торовете има ръст“, уточни Желю Добрев от Българо-руската промишлена палата. Според него тази година у нас ще почиват 50% по-малко руснаци.