Туристическият сектор в Турция е в шок

След забраната на Кремъл руснаците да пълнят курортите в Турция, сега и английските туристи ще липсват, отказите от пътуванията с круизни кораби скочиха до 95%.

Две са причините за жестокия отлив – кризата между Анкара и Москва след инцидента със сваления руски бомбардировач, и зачестилите терористични атаки в Турция.

Експерти прогнозират, че след миналогодишния спад в туристическия сектор, тенденциите за 2016 г. са шокиращи. Англичаните са на трето място сред туристите, предпочитащи турските курорти след германците и руснаците.

Сюлейман Акчил, директор на агенция „Ерата туризъм“, партньор на британската „Билла плюс“ коментира, че никой няма да избере за почивка страна, в която няма сигурност, а вече и англичаните виждат Турция по този начин. Той прогнозира изключително сериозен спад в пазара на туристическия продукт за предстоящия курортен сезон. Той припомня, че самоубийственият атентат от 15 януари т.г. в Истанбул пред Римския обелиск е блокирал британските заявки за отпуски в Турция, които по традиция се задават още през зимата.

„Вече никой не иска да купува пакетите за почивка в Турция. Сред причините за това са и фактът, че Турция е мюсюлманска страна, а и страхът, че всеки момент може да избухне война с Русия, както и опасенията от терористични атаки по подобие на тези в Тунис. Поради всичко това продажбите на туристическите ни пакети удариха дъното, като няма резервации, следват и отменените полети. Справянето с тази ситуация може да отнеме години. Чуждестранните фирми вече са категорични, че няма да предлагат промоционални полети до нестабилна страна като нашата“, казва Акчил.

Той смята, че очакваният спад на английски туристи само в Мармарис, Анталия, Бодрум и Фетие ще надскочи 45% и призова за Министерството на културата и туризма да изготви спешен план и рекламна кампания за тазгодишния сезон, в противен случай твърде много хотели ще сложат катинарите. През 2015 г. по време на туристическия сезон в Турция са летували 5 580 000 души от Германия, 3 649 000 от Русия, 2 512 139 от Англия.

Източник: БГНЕС