Тръмп подкрепя руските усилия за борба с „Ислямска държава“

Водещият кандидат за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю, че подкрепя руските усилия за борба с „Ислямска държава“ в Близкия изток, включително в Сирия, предаде Ройтерс.

На въпрос дали подкрепя страни като Русия, които поддържат сирийския президент Башар Асад, или тези, които виждат в него причината за сегашната криза в Сирия, Тръмп заяви в предаването на Ен Би Си „Днес“: „Аз подкрепям групата, която казва, че ако Русия иска да отиде и да се бие с ИД, трябва да им се позволи, вместо да се казва: Ние ревнуваме, не искаме да правите това“, публикува dnes.bg.

Тръмп, който води в социологическите проучвания сред кандидатите на Републиканската партия за изборите за Белия дом през 2016 г., заяви, че САЩ трябва да подкрепят тези, които искат да унищожат групировката. Попитан дали Асад е причината за бедите на Сирия, Тръмп каза, че не е ясно, и попита кой ще го замени, ако той бъде свален от власт.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама обеща, че за разгрома на групировката „Ислямска държава“ ще бъдат използвани всички средства – военни, разузнавателни и икономически, но призна, че екстремистката организация е пуснала дълбоки корени в Сирия и Ирак, че е издръжлива и продължава да завладява нови територии, предаде Асошиейтед прес. Обама бе домакин на среща на високо равнище в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на борбата с тероризма, най-вече в Сирия.