Тръмп: Опитите на САЩ чрез сила да върнат Крим на Украйна могат да доведат до Трета световна

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп не изключва възможността хипотетичните опити на САЩ да накарат с помощта на сила да бъде върнат Крим в състава на Украйна да доведат до Трета световна война. Това Тръмп заяви в понеделник по време на среща със свои привърженици в Кълъмбъс (щата Охайо), пише в. Politico, цитиран от ТАСС.

По време на изказването си милиардерът решил да реагира на предположенията на медиите, които след интервюто му за телевизия ABC се усъмниха, че не всичко му е известно за присъединяването на Крим към Русия, пише изданието. „Знам много добре. Това се случи преди около две години“, каза Тръмп.

Той заяви, че по време на интервюто водещият от ABC в отговор на думите му за това, че РФ „не смята да напада Украйна“, е отбелязал: „Тя вече е в Украйна“. „Аз казах: „Да, добре, това беше преди две години“. Имам предвид, вие искате да се върнете към това ли? Искате да получите Трета световна война, за да върнете Крим обратно в Украйна?“, каза милиардерът.

Припомняме, че в интервю за телевизия ABC в неделя Доналд Тръмп заяви, че народът на Крим е направил избора си в полза на Русия и САЩ трябва да отчитат този факт. На въпрос, дали е готов да признае Крим за част от Русия, Тръмп отговори: „Ще разгледам тази възможност“. „Обаче, знаете ли, народът на Крим, както съм чувал, би предпочел да бъде с Русия, отколкото там, където е бил преди. И това трябва да се има предвид“, подчерта кандидатът за президент на САЩ.

„Що се отнася до Украйна, то там цари безпорядък. И така се случва, когато на власт е администрацията на Обама с неговите здрави връзки с НАТО. С всички тези здрави връзки с НАТО, Украйна е в безпорядък“, добави републиканецът.