Триумф на Варненската опера на Софийска сцена

Пълна зала и еказлтирана публика. Така може да се опише накратко успехът на Варненската опера на сцената на Националната опера и балет. В празник се превърнаха вечерите от гастрола на варненци, които представиха трите най-нови заглавия от афиша си – „Андре Шение“ от Умберто Джордано, „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа и „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети.

Първата вечер в „Андре Шение“ софийските меломани бурно аплодираха първите сили на оперния театър – Венцислав Анастасов, който бе в ролята на Жерар, и прелестното сопрано Димитринка Райчева като Мадалена. Световният тенор Бойко Цветанов добави още блясък на спектакъла, като изпълни една от коронните си роли на Андре Шение, с която е триумфирал по световните сцени. Бойка Василева обра овациите за ролите на Графинята и Мадлон. Диригент на спектакъла бе маестро Борислав Иванов. Режисьорът Кузман Попов също бе аплодиран за постановката.

Паметна в историята не само на Варненската опера ще остане и втората вечер, когато трупат предсатави операта „Адриана Лекуврьор“, заглавие, което не е поставяно повече от 30 години в България. Под палката на младата Вилиана Вълчева, световната прима Цветелина Василева се представи в ролята на Адриана. Партнираха й Иво Йорданов, Даниела Дякова и македонският тенор Георги Цуцковски. Режисьор на спектакъла е Деян Прошев –Македония.

Оперната прима Христина Ангелакова не спести комплиментите си за представлението: „Един елегантен спектакъл на Варненска опера – „Адриана Лекуврьор“. Браво! Великолепна Цветелина Василева /питаха ме от публиката защо не пее в София/, неотстъпващата й Даниела Дякова – прекрасна в ролята на Принцесата. Един ярък образ вокално и актьорски сътвори Иво Йорданов, Гордея се с вас, радвам се като видя и чуя такова пеене, такова отношение към текста, динамиката, образа !!! Удоволствие е, когато в състава присъстват и такива певци като Арсений Арсов – стабилен вокално и актьорски, което не е изненада, и не е за първи път. Не бих искала да пропусна и Евгений Станимиров – красив и топъл глас, който „украси“ вокално спектакъла.Поздравления за младата и талантлива диригентка – сигурен и красив жест, динамика, която позволи на певците да „избродират“ вокалните си образи. Поздравления за Деян Прошев , режисьор, който умее да помага на певеца,без да жертва драматургията. Желая ви един успешен сезон !“

И като финал на това блестящо представяне варненци изиграха бравурната опера на Доницети „Дон Паскуале“ с първокласните артисти Евгений Станимиров, Ирина Жекова, Свилен Николов и Георги Султанов. Те очароваха публиката не само с прекрасно пеене, но и с невероятна актьорска игра. Успяха да създат истинко удоволствие у публиката, която пък ги засипа с дъжд от нестихващи аплодисменти. На пулта се изправи диригентът Светослав Борисов. Режисьор на спектакъла е Кузман Попов.

Дни преди гастрола директорката на Варненската опера Даниела Димова сподели в интервю: „С трите представления ще покажем израстването на нашия оперен театър, последователната политика на ръководене и реализация, както и богатството на солистите, с които работим. Ще покажем обгрижването на млади талантливи диригенти, които ще могат да продължат делото на доайените. Считам, че това е най-големият принос на институцията – сериозно отношение към изграждането на кадри и постигането на постоянно високо ниво на спектаклите, а не епизодично. (мисля че е по-добре „…постигането на постоянно, а не епизодично високо ниво на спектаклите“)Така изкуството ще оцелее“.

След последния акорд от гастрола на софийска сцена верояно няма зрител, който да не е съгласен с думите на Даниела Димова.

Източник: „Стандарт“.