Трите възможни сценария за Крим и тяхното отражение върху Русия

Има три възможни сценарии за развитието на ситуацията в Крим: запазване на статуквото, влизане на полуострова в състава на Русия и Крим да получи независимост. Хелена Яковлев-Голани от Университета на Торонто и Надя Кравец от Харвардския университет анализират, как ще се отрази всеки от тези варианти на Русия. Статията е публикувана в блога на сайта на The Washington Post.
Запазване на статуквото – оставане на Крим в състава на Украйна. Този вариант е изгоден и за Москва, и за Киев. В този случай Украйна и Русия, по-скоро, ще могат да успокоят напрежението по пътя на преговорите с посредничеството на САЩ, ЕС или НАТО. В резултат на това Русия ще може да икономиса значителни средства (бойните действия струват доста скъпо), а това също така ще й помогне да укрепи безопасността в Европа. Владимир Путин, на свой ред, ще запази и дори ще повиши международния си престиж.
Анексирането на Крим, обратното, ще създаде на Русия редица сериозни проблеми, пише в статията. Първо, присъединяването на полуострова е скъпо предприятие. Крим не е способен да съществува автономно: 90% сладка вода, 80% електроенергия, 60% други суровини и 70% от бюджета ще трябва да се доставят от центъра. Издръжката на 2-милионен Крим ще се превърне в тежко бреме за руския бюджет, много по-голямо, отколкото финансовата помощ за Южна Осетия и Абхазия.
Трябва да се спомене също, че икономическите проблеми ще се задълбочат поради отрицателната реакция на Европа и Турция. В частност, европейските правителства и Анкара могат да се откажат от изграждането на газопровода „Южен поток“, което ще попречи на амбициите на „Газпром“ да запази монопола върху доставката на каспийски газ в Европа.
Освен това, присъединяването на Крим ще стане опасен прецедент, от който ще се възползват съседите на Русия на Далечния Изток – Китай и Япония.
Не трябва да се забравя и това, че политиката на Кремъл за защита на сънародниците може да притесни дружески настроените към него Казахстан и Беларус, където живее значително руско население. Към рускоговорящите извън Русия могат да започнат да се отнасят като към „пета колона“, което ще доведе до тяхната дискриминация или дори преследване, предупреждават аналитиците.
Получаването на независимост от Крим може да се окаже за Русия нож с две остриета. От една страна това ще укрепи позициите на Черноморския флот и ще облекчи изграждането на „Южен поток“. От друга – независимостта на Крим може да доведе до подем на сепаратистки настроения в самата Русия, констатират експертите.
inopressa.ru