Третяков: Главните събития по украинско-кримската граница ще се случат в сряда

Събитията на украинско-кримската граница разглежда Виталий Третьяков, главен редактор на списание „Политическа класа”, в материал, публикуван в руското издание „Взгляд”.

„ Разбира се, украинските бойни части няма да преодолеят границата с Автономната република Крим и да възстановят властта на Киев на полуострова.

Тяхната задача е друга.

На Киев му е необходимо да предизвика кръвопролитие по границата, желателно (задача максимум), като прехвърли отговорността за началото на това кръвопролитие върху Русия (на първо място) и властите в Крим.

Защо? Отговорите са очевидни.

1. Оптимален за Киев вариант: да бъдат обвинени въоръжените сили на Русия и кримските власти в нападение, съпроводено с многобройни жертви от страна на военнослужещите на Украйна, работещи на своя територия. Максималната цел – създаване на casus belli за пълномащабни военни действия на Кримския полуостров с моментална молба към НАТО да помогне в „отговор на нападението” чрез въвеждането на „ограничен контингент от войски на НАТО” в югоизточните райони на Украйна.

2 . По-слаб вариант – просто да се обвинят Русия и (на второ място) кримските власти във въоръжени провокации , довели до човешки жертви , на територията на Украйна. По този начин ще се предизвиква съчувствие у колебаещите се в позицията си държави и правителства.

3 . Във всеки случай , Киев се нуждае от „кърваво потвърждение за въоръжена агресия от страна на Русия”.

Ясно е, че първата битка , ако такава, за съжаление, има, от страна на Крим тя ще бъде поета от въоръжените формирования на кримските доброволци . Затова Киев ще трябва да осигури удар с такава мощ, че Русия да е принудена да осигури пряка военна помощ за кримските доброволци.

Съвсем ясно е, че за да се постигне тази цел, ако тя не може да бъде постигната директно ( и вероятно това няма да може да стане) , ще бъде необходима провокация . Дали за това ще бъдат използвани добре познатите вече на всички киевски снайперисти, бомбени или артилерийски удари от „неидентифицирани самолети и отряди” по населените места по границата, това го знаят само онези, които подготвят провокацията.

Очевидно е също , че операцията ще трябва да бъде проведена до 16 март или, желателно, не по-късно от ден-два преди референдума.

Може да се предположи, че основните събития ще се случат в близките сряда или четвъртък .

Преди началото на операцията и с надеждата за успеха й Западът ще затвори очите си за всякакви репресии в югоизточните райони на Украйна.

Това е твърде очевидно. Включително , разбира се, и за управлението на Крим и Москва . Ето защо е обмислен някакъв план за отговор на тази заплаха , не позволяващ реализирането на всякаква възможна провокация.

А как ще се развият събитията в действителност , ще видим …”

vz.ru