Трети март! Крайно време е да разберем кой е приятел и кой недоброжелател на българите

Позиция

на Изпълнителното бюро на Национално движение „Русофили“

 

Трети март, големият празник на българите, в началото на ХХI век остава това, което е бил през изминалите 139 години от сключването на Санстефанския мирен договор. Символ на несбъднатата ни мечта да живеем в една добре подредена  и възходяща държава, както и израз на дълбоката ни благодарност към освободителите.

Като всички големи исторически събития, преобръщали съдбата на един народ, българският Трети март е оценяван с най-различни мерки – от „Разпни го“ до „Осанна“.  Тези оценки  и днес разделят българското общество, заедно с всички останали разломи, съпътствали близо век и половина модерната българска държава.

Национално движение „Русофили“ остава с дълбокото убеждение, че именно Трети март връща и олицетворява идентичността на българите в свободния свят на православните   европейски народи и поради това светлата дата на националния ни празник не може да бъде подлагана на спекулации с логиката на „ако“.

Либералният погром, започнал в началото на 90-те години на миналия век, превърна България в колония на англосаксите и постави нейното общество и култура в един унищожителен режим. На чудовищен натиск са подложени сътворяваните векове наши  ценности, които  модерната държава, основана с руска и българска кръв, успяваше да запази дори в жестоките сътресения и катастрофи на ХХ век.

Новият либерализъм има претенции да ни превърне от българи в неизвестната на Създателя нация „европейци“, без да  пита какви сме били и какви искаме да бъдем.

Крайно време е да разберем кой е приятел и кой недоброжелател на българите, а един от исторически проверените фактори, които решават този много български проблем, е Трети март.

Изминава вече второто десетилетие на новия век, модерният свят започва поредното свое превъплъщение, където ние пак ще търсим своето място и път на развитие. И в тази борба за оцеляване и напредък Трети март ще бъде много важен трасиращ жалон, защото той не е измислен от нас, а сътворен от Историята. Българският път е единственият, завещан ни от деди и прадеди, и само той може да ни води към по-добри дни.