Третият Майдан се задава – олигарсите не могат да си поделят Украйна…

Войната между украинския президент Порошенко и губернатора на Днепропетровск вече започна да се изражда в обичайния бандитизъм. След като останалите олигарси дръпнаха от алчните ръце на Игор Коломойски две държавни енергийни компании той започна да вилнее и бесува, както и да плаши Киев, че ще организира и спонсорира нов „Майдан“, напомняйки за важната си роля по време на протестите на пл.“Независимост“, които докараха на власт Порошенко и компания. Сега украинският президент използва армията като силова бригада, изпращайки два батальона на Националната Гвардия в Днепропетровск, но не за да пазят от злите сепаратисти, а за да сплашва олигарха-губернатор…

След като американският посланик в Украйна публично отбеляза, че „старите времена си отидоха“ и Аваков и Наливайченко публично подкрепиха „Шоколадовия крал“ – Петро Порошенко, Коломойски се оказва в доста незавидна ситуация: целия репресивно-наказателен апарат на хунтата в Киев се оказа срещу него, на страната на опонентите му.Същевременно вече стана публично достояние, че Коломойски ще изгуби не само част от имуществото си, но и любимите му наказателни отряди от футболни хулигани, които бяха радикалния фактор, за криминализирането и окървавяването на протестите през зимата на 2013-2014 година на площад „Независимост“ в центъра на Киев. Тези радикали идваха въоръжени с огнестрелни оръжия. Същите тези изгориха и разстрелваха десетки хора на 2-ри май, 2014 в Дома на профсъюзите в Одеса. Вчера наобяд стана ясно, че Игор Палица – протежето на Коломойски в Одеса му е докладвал, че неправителствените батальони, които контролираха града, тоест радикалите на Игор Коломойски, са напуснали градът.

Коломойски бива атакуван от останалите олигарси-акули по всички фронтове. Търпи тежки поражения и е поставен в отбранителна позиция. Той е още по-опасен в момента, защото е притиснат до стената и наистина би прибегнал до решението да подклади Третия Майдан в центъра на Киев, този път срещу Порошенко.

Оттук са резонни някои мои заключения…

1. Напускането на 4 министри от партията на Петро Порошенко („Блок на Петро Порошенко“) е по-скоро политически е по-скоро политически демарш, отколкото фатално събитие, което може доведе до разпад на коалицията между Яйценюк и Порошенко. Дори напротив, напоследък и двамата демонстрират общо задоволство и намерение да се разправят с могъщия и преяждащ с власт губернатор на Днепропетровск – Игор Коломойски.

2. Подписката за искането на оставката на шефа на разузнаването на Украйна Наливайченко не е работа на Киев. Тя може да бъде пратена директно на посланика на САЩ в Киев, с оглед на това, че Наливайченко е сочен за свързан с чужди разузнавания ренегат и тук най-вероятно става дума за американското.

3. Признаването на автономния статут на ДНР и ЛНР е в директна конфронтация с политиката на САЩ и техните протежета в Украйна. Войната на олигарсите за власт, богатства и апетитни хапки от Украйна, както и геополитическите измерения на конфликта в страната бяха предсказани от известния руски писател Александър Бушков още през 2007-ма година. И може би, не беше трудно. Олигархията в Киев е съставлявана от алчни ренегати, какъвто е и самия Порошенко, който по това време, когато Бушков кротко си е писал книгата в Сибир американците са наричали в докладите си „засрамения олигарх“. Той първо предаде Юшченко, а след това скочи в ръцете на Янукович, който го назначи за външен министър и двамата потриваха ръце, желаейки страната да влезе в НАТО и ЕС, за да могат да крадат. Впрочем не се чудете защо САЩ, ЕС и МВФ подхвърлят само трохички на Киевската хунта – защото си я познават…

4.Обвиненията срещу Порошенко и главното командване, че са претърпяли тежки военни загуби и са виновни за провала на т.нар. „Анти-терористична операция“ не са нищо ново. Коломойски започна да подклажда недоволството в Киев заради това и големите загуби на човешки животи, както и непрестанната мобилизация, но това са неща, които хора като Ляшко и анализаторите на немското разузнаване отдавна съобщиха. Недоволството само ще продължава да расте. Порошенко се страхува, но няма избор, освен да даде истински автономен статут на ДНР и ЛНР, което може дори да доведе до свалянето му от власт. Защото това ще отприщи огромна ярост, както сред ултранационалистите, така и към майките, жените и останалите противници на войната: за това ли измираха синовете им, заради тази зле скалъпена и подклаждана отвън война в Източна Украйна?

Но да не забравяме за какво говорим, когато се опитваме да коментираме блатото, раздирано от война, в което олигарсите пируват и точат зъби един срещу друг. Говорим за опасен комар с много риск и слаби карти. За разлика от Порошенко, Коломойски няма публична подкрепа въобще. Илюзорно е да смята, че може да диктува на Киев, защото няма инструментите, с каквито разполагат в Киев. Особено репресивния апарат на държавната машина. Порошенко и останалите са нащрек – те ли не знаят как купеното политическо влияние и парите могат да окървяват столицата и да свалят някой от власт.

Коломойски се самозабрави, разми границите на това, което е по силите му и това, което не е. Седейки на купчини с пари той пропусна, че и най-слабата държава е по-силна и от най-силния олигарх и мафиот. И може да го смачка, ако тръгне срещу нея. Че, когато неговата „Приватбанк“ блокира 50 милиона долара, собственост на президента-олигарх Порошенко няма да остане безнаказан.

По-рано наказателните отряди от крайно-десни и ултранационалисти на Коломойски служеха на Киев, за да се контролира и сплашва населението на Източна Украйна. Сега тази работа си я върши Киев сам, след началото на АТО. Тези батальони на еврейския олигарх станаха ненужни. А и са отдавна дискредитирани. Киев ще монополизира правото на агресия и насилие, не му трябват други структури, които могат да са проблем и за самата хунта в Киев.

В момента Киев е под контрола на САЩ и това е повече от очевидно, логично и нормално. Те задоволяват американските интереси в региона и не е трудно да се види, че на американците губернатора Коломойски не просто не им пречи, но и не е излишен. Колкото повече наказателни отряди, толкова по-добре. Това е тяхната логика. Затова Коломойски има подкрепата на американците. И те са неговата надежда, неговия важен съюзник, който може да успокои хунтата в Киев, която иска да го свали на земята, да го съблече и да го нарита. САЩ трябва да успокоят разбеснелите се олигарси, защото те ще се самоизядат, карайки се кой-какво да открадне, което поставя про-американското правителство и президент под реална опасност.

САЩ могат да уредят равенство на Коломойски, а не задаващата се загуба в този мач на украинската политическо-олигархично поле. Порошенко и останалите около него няма да са доволни, но ще отстъпят, ще спрат да се опитат да чакалстват и ще оставят еврейския олигарх намира, ако получат такива инструкции. Най-вероятно американския посланик ще се превърне в медиатор между готовите да воюват украински олигарси. И няма да е просто куха реплика обичайното „бла-бла, правим всичко в името на стабилността“. Защото властта в Киев може да си отиде наистина. А приказките за про-европейско бъдеще и другите лъжи вече свършиха, торбата с лъжи се скъса и хората видяха, че не само не ги е чакало нищо по-добро, а животът им се влоши в рамките на по-малкото от една година.

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ за освобождаването на Игор Коломойски от поста губернатор на регион Днепропетровск. Това е поредния тежък удар, който Порошенко и приближените до него олигарси нанасят на Коломойски, който след като беше изгонен от „Укрнафта“ заяви, че „В Киев управляват крадци, които е време да си вървят“.

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/