Трета поредна година в Русия има положителен прираст на населението

Естественият прираст на населението на Русия през 2015 г. е бил 32,7 хиляди души, а смъртността е намаляла с 2,2 хиляди. Това заяви пред журналисти руският вицепремиер Олга Голодец, цитирана от ТАСС.

„За трета поредна година в Русия се запазва положителен прираст на населението. Миналата година той бе 31 700 души. През 2015 г. са родени 1 милион и 944 хиляди деца, а смъртността е спаднала с 2200 души“, каза Голодец.

По думите й тази положителна демографска тенденция опровергава прогнозите на експертите и потвърждава правилността на стратегията за намаляване на смъртността и повишаване на раждаемостта, както и на избраните от правителството демографски мерки.

Според нея добрите резултати са получени благодарение на държавната подкрепа за семейството и по-специално изплащането на помощи за второ, трето и следващо дете, подпомагането на младите майки като образование и намиране на работа.

Тя отбеляза и значението на положителни промени в областта на здравеопазването като напредък в профилактиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания.