Транспортираха за лечение в Москва осакатеното от украинската армия момиче

Екип на руското министерство на извънредните ситуации (МИС) транспортира в Москва 23-годишната украинска гражданка Юлия Михайлова, съобщи lifenews.ru. Момичето е пострадало по-рано при обстрел на украинската армия на жилищен квартал в Донецк, в резултат на което тя загубила едната си ръка и единия крак. Юлия претърпяла десетки операции, а сега предстои да премине дълъг курс на терапия и рехабилитация в една от клиниките в руската столица.

„Състоянието ми се подобри, но чувствам слабост. И болка. Ужасна болка“, така описва състоянието си Юлия.

Момичето разказва какво се е случило в злополучния ден. Попаднала под обстрела, докато отивала на работа. Един от снарядите се взривил до спирката на обществения транспорт, в резултат на което 13 души загинали на място, а 20 били тежко ранени. Шрапнелите от снаряда повредили и преминаващия покрай спирката автобус, сред пътниците в който била самата Юлия.

„Навсякъде наоколо хвърчаха шрапнели. Автобусът се запали. Погледнах към ръката си и видях, че нея просто вече я няма. Опитах се да стана, но кракът ми беше разпилян на всички посоки“, спомня си през сълзи момичето.

Лекарите в Донецк оказали на Юлия първа помощ и я оперирали, след което решили, че е по-добре тя да продължи лечението си в Ростов на Дон. Там били извършени десетки операции и състоянието й се подобрило. Според медиците, Юлия се възстановява добре, но се нуждае от курс по рехабилитация, който може са бъде извършен само от лекарите в Москва.

Средствата за транспортирането на Юлия в руската столица са набрани в рамките на благотворителен маратон. Помогнали също така и властите на ДНР и говорителят на парламента на Новорусия Олег Царьов.

Съветникът на губернатора на Московска област пък ще дари средства за протези на момичето. По-нататъшното възстановяване на Юлия зависи от нея самата.

Припомняме, че в резултат от обстрела на украинската армия на автобусна спирка на ул. „Куприн“ в Донецк на 20 януари загинаха 15 души, а повече от 20 мирни жители бяха ранени.