Уникалните колекции на Ермитажа ще гостуват в София

Министър Вежди Рашидов прие днес в Министерството на културата г-н Михаил Швидкой – посланик за особени поръчения на Министерството на външните работи на Руската федерация и специален представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество, съобщиха от министерството, публикува trud.bg.

По време на срещата, която премина в конструктивен дух и приятелска атмосфера, министър Рашидов и Михаил Швидкой направиха преглед на състоянието и перспективите на българо-руските връзки в сферата на културата. И двамата изразиха становище, че трябва да се предприемат усилия за активизиране на сътрудничеството ни в духовната сфера и на двустранния културен обмен.

В тази връзка специалният представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество Михаил Швидкой, който е и бивш министър на културата на Русия, направи предложение да започне подготовката на голяма изложба с нашите прочути тракийски съкровища, която да бъде представена в Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург. На реципрочна основа, част от експонатите от уникалните колекции на Ермитажа, в който се съхраняват над 3 млн. произведения на изкуството от цял свят, ще могат да гостуват в София.

В хода на разговора министърът на културата Вежди Рашидов предложи на г-н Швидкой да стартира подготовката и за организирането на ретроспективна изложба с произведения на прочутия руски авангардист от полски произход Казимир Малевич /1879-1935/, която да бъде представена в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство.

Иска ми се младото поколение у нас да получи възможно по-пълна представа за творчеството на този гениален творец от различни периоди в живота му, отразени в творческите му търсения, стилове и течения, той много силно е повлиял на съвременното изкуство, подчерта министър Рашидов. Според Вежди Рашидов изложбата с произведения на Малевич трябва да бъде открита веднага след като приключи вторият етап от изграждането с европейско финансиране на Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, в резултат от което той вече ще разполага и с много по–голяма изложбена площ.

Предстоящата ретроспективна изложба с произведения на автора на знаменития “Черен квадрат”(1915), който се превръща и в своеобразен манифест на супрематизма, ще бъде едно от най-запомнящите се и най-посещавани събития в културния афиш на българската столица, убеден е министър Вежди Рашидов.

Ермитажът е най-големият музей в Русия и един от най-големите и старите художествени и културно-исторически музеи в света. Общата площ на Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург сега е 233 345 кв. м. В края на миналата година се чества 250-ата годишнина от основаването на най-известния руски музей – Ермитажа.