Традиционното руско мезе – киселото зеле

Мезетата в традиционната руска кухня са твърде разнообразни: само от зелето (прясно, кисело или пък мариновано) в Русия са се приготвяли десетки видове мезета. Зелето се споменава още в една от най- старите книги „Домострой“ заедно с краставичките, цвеклото, черната и бялата ряпа.
Ще са ни нужни:
На 10 кг. почистено зеле се слагат 7 – 10 моркова, също толкова ябълки, една чаша червени боровинки , 2 грама кимион и сол – не повече от 250 грама.
Начин на приготвяне:
Вземат се хубави плътни зелки от по-късните сортове. Трябва да се почистят, да се отрежат кочаните и да се махнат горните листа, хубаво да се измият и да се отцеди водата. Всяка зелка да се раздели на четири части и да се нареже или да се накълца на дребно, да се добавят нарязаните моркови. По желание в зелето може да се добавят цели или нарязани кисели ябълки или червени боровинки. Зелето е най-добре да се прави в дървени каци, а когато се приготвя за по-бърза консумация, може да се използват и емайлирани съдове. Кацата следва добре да се измие и да се изплакне с вряла вода, а на дъното да се сложи пласт зелеви листа. Нарязаното зеле да се омачка със солта и да се сложи в кацата. Да се затвори добре с дървен капак, върху който да се сложи за тежест един чист камък. Зелето втасва в продължение на 7-10 дни при температура 18-20 градуса.

Готвач Юс