Трагикомедия с елементи на драма. Ученията на НАТО Baltops не започнаха добре

В Балтика стартираха поредните международни учения под ръководството на НАТО – Baltops-2016, пише Максим Марков в РИА Новости.

В ученията участват 17 страни, основно, разбира се държави-членки на НАТО. Сред участниците има обаче и изключения като Швеция и Финландия, които не влизат в алианса.

В тренировъчните боеве на ученията ще участват над шест хиляди военни, 49 кораба, 60 самолета и хеликоптера и три подводници. Целият този военен „празник“ ще приключи на 19 юни. Според уверения на самите участници, маневрите изобщо не са насочени срещу Русия, а срещу условен противник. Е, това беше ясно.

Ученията се провеждат не само по море, но и по суша. Тези дни основните действия се разиграват в Южна Финландия. Официалните цели на финландската част от ученията са обозначени като „развитие на съвместимостта между военните подразделения на участващите страни и подготовка към тактическата част на шведския остров Ута“. Как ще се съвместят там военните, ще се разбере по време на ученията. Съвместяването с цивилните финландци обаче не премина толкова добре.

Поради някакви неизвестни причини населението на малките финландски острови по крайбрежието не са били уведомени за пристигането на цяла ескадра на НАТО. В крайна сметка, жителите просто онемели, като видели, че буквално са обкръжени от страшните кораби. А когато започнал десантът… Бързо се разпространи в интернет пространството и социалните мрежи историята на един финландец, който като видял, че обкръжават дома му, веднага събрал всичко, което можал и се опитал да избяга с лодка. В пресслужбата на министерството на отбраната на Финландия после обидено заявиха, че не са могли и да си помислят, че военните на НАТО могат по такъв начин да изплашат хората. Е какво пък, вече го знаят.

Самите участници в ученията също показаха, че нищо човешко не им е чуждо. Те също могат да се плашат, и още как. За трите хиляди военни от финландската военизирана бригада „Кайну“ не условен, а напълно реален противник стана, против волята си, нечувано страшна мечка. При това тя изобщо не бе руска. Скитайки в околността, животното се промъкнало в полевата база на „Кайну“ точно по време на ученията. Едногодишното мече се разходило между палатките на военните, привлечено от провизиите и любопитно за съдържанието на раниците. А безстрашните воини в паника започнали да бягат и да се бутат един върху друг във военните камиони –  наистина не разбирали как да се спасят. В уплахата си накрая застреляли мечока. После обясниха, че той представлявал явна заплаха за сигурността им. Смелчаци, какво да се прави.

Като цяло, на жителите на страните, участващи в ученията на НАТО, след подобни истории не им трябва да ходят на кино. Новините от живота на военните са драма с елементи на трагикомедия. Добавете малко любовна нотка и ще се получи отличен летен блокбъстър. Жалко само за мечето…