”Торнадо-Г”: Чудовищна мощ за руската гвардия

Руската армия е попълнила редиците на военната си техника с 20 нови ракетни системи за залпов огън (РСЗО) „Торнадо-Г“. Новите образци на мощното оръжие бяха получени от артилерийското подразделение на 2-ра гвардейска Таманска моторизирана пехотна дивизия и 4-та гвардейска Кантемироска танкова дивизия, съобщава Телеканал „Звезда“. Това не са първите подобни установки в руската армия, първите „Торнадо“ постъпиха на въоръжение в Южния военен окръг още през 2012 г., година преди края на изпитанията.

Като цяло съдбата на новото оръжие можеше да се окаже не толкова завидна – разработката се появи на чертежи още в края на 90-те години и уж бе пусната в производство и на полигона, но след това проектът бе замразен. Тогавашният министър на отбраната на Русия Анатолий Сердюков сметна „Торнадо“ за модернизиран образец на остарялата система „Град“ – бившият министър не видя особени разлики на външен вид в новата военна техника. Затова пък качествата на установката бяха подобаващо оценени от новото ръководство на Министерството на отбраната на Русия, и през 2013 г. РСЗО бе приета на въоръжение в армията.

Всъщност „Торнадо-Г“ на външен вид не се отлива особено от предшественика си „Град“. Същото междуосие като на автомобилите „Урал“, същите 40 насочващи се т. нар. „тръби“. Ако не е експерт, човек не би видял веднага разликите, макар и те при по-обстойно разглеждане да са повече от две дузини.

Първо, за разлика от предшествениците си („Град“ и „Смерч“), „Торнадо“ разполага със система за спътниково насочване – вероятността за неулучване на целта е значително снижена. Радиусът на попадение при новата РСЗО е три пъти повече от тази на аналогичните системи – 90 км, което напомня на част от военната песен – „Ние сме ракетните войски, всяка цел ни е близка“.

Днес с подобни параметри не може да се похвали нито една аналогична система в света. Всеки един от снарядите за „Торнадо“ е снабден с микросхеми, които управляват полета, което от своя страна също намалява шансовете целта да не бъде улучена. При това самонасочващите се снаряди от ново поколение могат да имат разнообразен „пълнеж“ – кумулативен, осколочен или с друго бойно съдържание. Системата позволява изстрелването дори и на противотанкови мини в посочения радиус, което при бой би блокирало войската на евентуалния противник още в дълбокия тил.

От останалите характеристики на „Торнадо-Г“: с пълното оборудване теглото скача до 15 тона, дължината е 7,35 м, ширината – 2,4 м, а височината – 3 м. Калибърът на снаряда е 122 мм. Количеството на зарядите и цевите за насочване е 40 броя. Един залп се осъществява за 20 секунди, а следващият може да се произведе след 6 минути. Стреля се с помощта на дистанционна установка и напълно автоматизирана система за управление на огъня, която се намира в кабината на автомобила. С целия този инвентар се справя екипаж от двама души.

Ако си представим площад с размерите на 30 футболни игрища, то именно такова пространство покрива един залп на „Торнадо“, като на практика подлага на пълно унищожение 14,5 хектара земя. Техниката или живата сила на противника практически няма шансове да оцелее в подобен „квадрат“.

„Това е сериозно и страшно оръжие“, казва генерал-майор Сергей Леготин, командир на моторизираната бригада, като добавя, че „Торнадо“ притежава уникални възможности, системата е проста за експлоатация, а техниката е изключително надеждна.

Ето какво има предвид той: „Торнадо“ може да напусне позицията си още преди първият от изстреляните снаряди да улучи целта си. Докато на разстояние от почти 100 км снарядите се разбиват, самият ракетен комплекс вече може да е на няколко километра от предишната си позиция. Всичко това превръща „Торнадо“ в наистина страшно оръжие, което няма равностоен противник.

Модификацията „Г“ на РСЗО „Торнадо“ показва, че техниката произлиза от установката „Град“. Но съществуват и други два варианта, които ще заменят старите реактивни установки във войските. Модификацията „С“ ще смени 300-милиметровия „Смерч“, който е на въоръжение от 1987 г., а „У“ ще замени 220-милиметровия „Ураган“, който служи в армията от 1957 г. Може да се отбележи, че ефективността на новите РСЗО ще превъзхожда 3-4 пъти тази на предшествениците си. А именно „Торнадо-С“ заедно с комплекса от тактически ракети „Искандер-М“ може да се превърне в основния ракетен комплекс, който в близко бъдеще да влезе на въоръжение в руската армия.

„Реактивните системи за залпов огън се доказаха още в Афганистан“, казва говорителят на комитета за отбрана към Държавната дума Франц Клинцевич. „Без подкрепата на „Град“ не се провеждаше нито една сериозна военна операция, а муджахидините изпитваха панически страх от ударите на тази установка. А „Смерч“-овете въобще ги наричаха „дяволски тръби“. Естествено сега е нужно развитие и усъвършенстване на този вид оръжие. Точно както на мястото на легендарната „Катюша“ дойдоха „Град“, „Ураган“ и „Смерч“, така те сега ще бъдат сменени от „Торнадо“. И това, че те се смятат за най-добрите в света също е добра наследственост на руското оръжие“, посочва Клинцевич.

Източник: fbr.bg