Оръжейните новости в Русия от форума „Армия 2016“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Руските оръжейни компании представиха над 11 000 образци на съвременно въоръжение по време на Международния военно-технически форум „Армия 2016“ в Подмосковието. „Руски дневник“ избра най-ярките новости.

 

1. Авиационна бомба „Дрел“

Снимка: Дмитрий Решетников / ТАСС
Снимка: Дмитрий Решетников / ТАСС

Планираща касетъчна бомба с маса 540 кг, предназначена за поразяване на цели на разстояние до 30 км. Служи за унищожаване на бронетехника, пунктове за управление и енергийни установки на противника с топлинно и радиолокационно насочване. Работи с естествена и изкуствена намеса.

2. Робот „Съратник“

Прес снимка
Прес снимка

Комплекс за огнева подкрепа на войската, патрулиране и охрана на местности. Роботът е снабден с дистанционна система за управление, като е възможно да бъде модернизиран (в момента над този проект работи концернът „Калашников“) до пълна автоматизация без човешка намеса.

Комплексът е разположен върху гъсенично шаси и може да бъде снабден с леко стрелково оръжие. В базовата комплектовка влизат общовойскови автомати АК-74М и снайперски пушки на Драгунов.

3. Самоходна артилерийска установка „Флокс“

Снимка: Владислав Карпов / ТАСС
Снимка: Владислав Карпов / ТАСС

Първата руска самоходна артилерийска установка със 120-милиметрова пушка. Съчетава функциите на далекобойно оръдие, гаубица и миномет. Може да води огън по позиции на противника на разстояние от 100 м до 10 км.

На покрива на машината е разположен дистанционен боен модул с 12,7-милиметрова картечница „Корд“.

4. Ударен робот „Уран 9“

Снимка: Владислав Карпов / ТАСС
Снимка: Владислав Карпов / ТАСС

Този робот разузнава и подкрепя войската с огън; може да участва и в антитерористични операции. Комплексът е снабден с 30-милиметрово автоматично оръдие, картечница с калибър 7,62 мм, както и противотанкови управляеми ракети „Атака“.

Роботът може да действа на дистанция до 3 км от оператора. До края на 2016 г. Въоръжените сили ще получат 5 подобни комплекса.

В състава на всеки от тях влизат 4 бойни машини във вариант робот-разузнавач или робот за огнева подкрепа, както и 1 мобилен пункт за управление и 2 трактора.

5. Машина за противовъздушна отбрана „Гибка-С“

Прес снимка
Прес снимка

Комплексът е предназначен за защита на подразделения от самолети на противника на малка и свръхмалка височина (съответно 500 и 150 м). Машината е снабдена с най-новите преносими зенитно-ракетни комплекси „Верба“. Бойният комплект се състои от 8 ракети.

6. Лека ръчна картечница РПК-16

Снимка: Григорий Сисоев / РИА „Новости“

Снимка: Григорий Сисоев / РИА „Новости“

Новата РПК-16 с патрони от 5,45 мм е модернизирана версия на съветската картечница РПК-74. Моделът е снабден с планки Пикатини, благодарение на което оръжието може да се оборудва с произволен вид мерник, като се започне от нощни, топлинни, колиматорни, та до оптични снайперски мерници.

Според създателите му стрелецът вече може да води огън с единични изстрели и да поразява мишени с диаметър 20 см на разстояние 300-400 м (по тактико-технически характеристики (ТТХ) картечницата поразява живата сила на противника на разстояние 800 м).

Картечницата има и нов олекотен барабан с вместимост 96 патрона. Оръжието тежи само 4,5 кг.

7. Робот-разузнавач „Вихър“

Снимка: Дмитрий Решетников / ТАСС

Снимка: Дмитрий Решетников / ТАСС

Роботизираният разузнавателно-ударен комплекс „Вихър“ е създаден специално за платформата на бойната машина за пехотата БМП-3. Системата, която може да се разполага както върху гъсенично, така и върху колесно шаси, е снабдена с 30-мм оръдие и картечница с калибър 7,62 мм, както и с противотанкови управляеми ракети „Корнет-М“.

Комплексът може в автоматичен режим да открива, прехваща и съпровожда цели, но решението за откриване на огън, както и преди, се взема от оператора на модула. „Вихър“ може да се използва по всяко време на денонощието благодарение на камера с висока резолюция и топловизьор.

8. Плаващ бронетранспортьор БТ-3Ф

Прес снимка
Прес снимка

Новият транспортьор-амфибия побира до 12 десантчици и издържа обстрел от 14,5-мм картечница КПВТ на дистанция 200 м.

На покрива на БТ-ЗФ има дистанционно-управляем боен модул със 7,62-мм картечница с теле- и топловизионен прицел.

В бъдеще на него ще могат да се поставят и 12,7-мм и 14,5-мм картечници, както и гранатомети с калибър 30 мм или 40 мм.