Топ-5 на руската военна специализирана техника

Автор: Денис Кунгуров, Руски Дневник.

На „Международните армейски игри-2015“ инженерните войски на Русия демонстрираха високия потенциал на техниката и направиха впечатление на чуждестранните отбори.

Военните инженери на Русия, Белорусия, Китай и Египет успяха да покажат своето майсторство на състезанията „Безопасен маршрут“ в Нижнегородската област и „В открити води“ в Муром. Във всички състезания руските отбори завоюваха победата. На събитието бяха представени 16 вида техника на инженерните войски, но си заслужава да се разгледат 5-те най-добри и най-употребявани модели.

БМР-3МА (бойна машина за разграждане) „Глиган“ („Вепрь“)

На първо място трябва да се отбележи световният лидер в създаването на минно-тралното оборудване СКБ-200 „Станкомаш“. Неговото оборудване е монтирано на сухопътния траулер БМР-3МА „Глиган“, който няма аналог в света. Като пример може да се посочи фактът, че на Запад при сухопътните гъсенични траулери коефициентът на пропуск на мините възлиза на 20-25%, а при траулера БМР-3МА този показател е по-малко от 6%.

Той може да намира мини в снега, в почвата, на повърхността, а също така се справя и с мини, имащи радиодетонатор. Неутрализира както дънни мини, така и мини с магнитен детонатор. „Глиган“ е проектиран с използването на платформа Т-90 с платформа за екипажа, система за дистанционно управление на траловете и със зенитна картечница. Има запаси от храна и вода, отопление и биотоалетна, което позволява да се запази автономността на екипажа за три денонощия.

Машини за миниране ГМЗ-3М

Първите модели се появяват още през 70-те години, но съвременните модификации са с повишена ефективност. Като замяна на неефективната димна завеса е монтиран гранатометът „Буреносен облак“ („Туча“). Монтирана е спътникова и инерционна система за навигация. Внедрено е цифрово индексиране на мините, което създава пълна електронна карта на мините, а системата веднага предава координатите във военната част, която провежда минирането.

Също така е внедрено оборудване, което позволява да се изключи механизмът, привеждащ мините в бойно положение. Тези фактори разширяват потенциала за използването на тази техника. При по-нататъшно развитие на електронните технологии мините ще могат да се активират и деактивират дистанционно с програма на траулера.

Инженерна машина за разграждане ИМР-2

Третото място с право заема универсалната машина за разграждане на инженерните войски. Тя може да разрива валове от природни и инженерни елементи при радиоактивна заплаха. Машината е снабдена с краново, багерно и булдозерно оборудване за разчистване. Благодарение на своята универсалност, вече се класифицира и към сапьорните танкове, аналогично на американския М728 и немския Pionierpanzer-1.

ИМР-2 е конструирана на базата на Т-72А. На открит терен машината прокарва път от 12 километра за един час, а в горски масив за един час преминава 300-400 метра. Машината се обслужва от двама души, които могат да живеят в кабината автономно около три денонощия. Благодарение на химическата защита това е единствената машина, която в условията на радиация работи най-ефективно.

ПТС-4 – плаващ среден транспорт, пето поколение

Предназначен за десантно прехвърляне през водни прегради на разнородни военни единици – от БТР до артилерийски системи, личен състав и товари. ПТС-4 е преминал държавните изпитания през 2011 година. Машините влизат в състава на инженерно-сапьорните батальони на мотострелковите и танковите бригади. Двигателят с мощност 840 конски сили е способен да развие скорост от 15 километра в час в режим на плаване, екипажът е от двама души. Въоръжен е с 12,7-милиметрова зенитна картечница. Благодарение на разширения си резервоар за гориво може да се придвижва 10,5 часа по вода или 600 километра по суша.

ТММ-6 – тежка мостополагаща машина

Петото място заема мобилната мостополагаща машина за преминаване на водни прегради с ширина до 100 метра и дълбочина до 5 метра. Такъв мост може да издържи техника с тегло до 60 тона. Сериозен недостатък на моста е ограничението му по отношение на дълбочината – само 5 метра. Самата машина се състои от мостополагащото съоръжение и от мостови блокове. Мостовият блок се състои от сгъващи се на две половини двурелсови платформи и телескопични опори.

Дължината на една платформа е 17 метра. След монтирането на вече положената част от моста, се придвижва друга машина и продължава монтажът на новата платформа и така – чак до другия бряг. Процесът на полагането на мостовите елементи се управлява от един човек, разположен при пулта на кърмата на мостополагащата машина. Времето за монтаж на един мостови блок е 5 минути.