Топ-3 на животните в руския флот

Според корабния устав на ВМФ на РФ отглеждането на животни на кораба от личния състав е позволено само с разрешението на командира на кораба. Командирите по принцип не са против, затова може да видите нашите по-малки братя, понякога доста екзотични, сред екипажите на подводници и надводни кораби на руския флот. „Руски дневник“ подбра топ-3 на животните, които са служили или служат сега във ВМФ на Русия.

Котки

Малцина знаят, но на повечето кораби от военноморския флот на Русия има два екипажа: единият са военните моряци, а другият – морските котета. Всеки екипаж си има задължения: единият да управлява кораба и корабните системи, а другият, както си е според вярванията, носи на кораба късмет, предвещава буря и предсказва времето. Стотици котки служат на корабите и са пълноценни членове на екипажите, получават награди и медали. Много от тях имат паметници. Още от древността котката е задължителен атрибут на всеки кораб.

Броят на екипажа от „морски котета“ принципно зависи от размерите на кораба. Така например на руския самолетоносач крайцер „Адмирал Кузнецов“ броят им не може да се определи, докато на малката подводница „Онега“ броят на морските котета е 1 единица.

Най-известното морско коте в Руския военноморски флот е котаракът с името „Боцман“, който служи на тежкия атомен ракетен крайцер „Киров“ (проект 1144) и перфектно изпълнява всички команди на корабния командир. Прави редовни силови тренировки с помощна на лазерна показалка.

На негово подчинение са няколко пухкави моряка, които изпълняват следните задължения: един дежури при траповете, като запомня всички минувачи, друг дежури в голямата каюткомпания и втренчено изучава всички посетители. За добрата си служба „Боцман“ има правото да слиза от кораба и да се разхожда из кораборемонтния завод „Звездичка“.

Котките обитават не само надводните кораби, но и подводниците. Там не ловят мишки, понеже няма такива, но са идеално релаксиращо средство за моряците. Котешкото мъркане, грациозните им движения действат успокояващо. Освен това, според екипажа котките на подводниците са най-добрият газ анализатор.

Котаракът от атомната подводница „ТК-13“ проект 941, чакаща извеждане до мястото за рециклиране, всеки ден при заставане на вахта идвал на централния пост в 20.00 часа със задушен плъх, слагал го до стола на дежурния по кораб и си тръгвал.

Сред корабните питомци котките заемат особено място, но понякога корабите са обитавани от други животни: кучета, птици, плъхове и дори мечки.

Плъхове

Плъховете са кошмарът на капитаните, които не обичат котки. Няма котки –  има плъхове. Но има и добри плъхове, питомни, като Лариса от ракетния крайцер проект 58 „Адмирал Головко“, любимката на екипажа. Корабът вече не съществува, но личният състав на рециклирания кораб помни нейната история до ден днешен.

В далечните 70-те години старшият помощник на крайцера опитомил един от плъховете на кораба. Кръстил го Лариса и го приютил в каютата си. Обучил го да изпълнява следния ритуал: при влизане в каютата любимецът му го посрещал като скачала на рамото му. Плъхът Лариса живял дълго в каютата на старшия помощник, а членовете на екипажа му носели вечер лакомства.

Веднъж на кораба дошла комисия и на един от проверяващите му хрумнало да надникне в каютата на старшия помощник. Плъхът му скочил отгоре така, че горкият едва не умрял от шока. Историята предизвикала голям скандал, наложило се да изпратят плъха на брега, вкъщи, при старшия помощник.

Мечки

Не е за вярване, но до 50-те години на корабите от военноморския флот имало дори мечки! Тази традиция съществувала още отпреди революцията. Мечката винаги се е явявала олицетворение на духа и силата на страната. На пръв поглед този спокоен и може би дори мързелив звяр, може за броени секунди да се преобрази и разкъса досадния нахалник. При това опитомените мечки могат години наред да живеят близо до хората, да правят различни трикове, да стават любимци на цели полкове и кораби.

Сред революцията много от традициите били забравени, но обичаят да има талисман на кораба остава.
Днес традицията да има мечка на борда е останала в миналото и за тях достъпът до корабите е ограничен.