Топ-3 автомобилите на руската армия на бъдещето

На 29 май 1910 г. в Санкт Петербург е създадена първата учебна авторота. Оттогава този ден в Русия е празник за всички шофьори с пагони. Сега в хода на мащабното превъоръжаване на руската армия се променя целият ѝ облик и автомобилните войски не са изключение. В общ план до 2020 г. се планира доставка на около 14 хиляди единици съвременни образци на автомобилната техника. „Руски дневник“ представя новостите на руския военен автопарк, които скоро ще влязат в строя.

„Тайфун-К“ – рали на минното поле

Към камионите „Камаз“, непрекъснато побеждаващи в най-престижния в света рали маратон „Дакар“, спортните коментатори от всички страни вече много години прилагат епитети и терминология от военната сфера, за да подчертаят мощта и неудържимия характер на тези камиони и техните екипажи. В завода „Камаз“ специалистите се заслушват в казаното от коментаторите и създават един от най-защитените в света бронемобили. Новата автомашина превъзхожда по защитеност намиращите се на въоръжение във войските бетеери и беемпета (бойни машини на пехотата) и е способна да превози наведнъж 18 военнослужещи.

Личният състав и товарите са надеждно скрити от интегрирана керамична броня, а защитата от минен взрив или фугас е осигурена от особената геометрия на рамата, миннозащитните седалки и новите марки броня.
Защитеността на „Тайфун-К“ е потвърдена в хода на пределно твърди изпитания, при които машината е била обстрелвана от различни ракурси и от различни видове оръжие, и няколко пъти е била взривявана отдолу, като така се е имитирала реална бойна обстановка. В резултат на изпитанията е направено заключение, че човекът, намиращ се в автомашината, не би получил опасни за живота травми.

ТМ 5Т58-2 изп. 5 – скромният герой на руската противовъздушна отбрана

Огромните автомашини с четири големи ракети на товарната платформа отдавна са звезди на всеки парад и експозиция на въоръжението. Именно те са същите С-300 и С-400, които така искат да придобият много страни по света и притежанието на които позволява да се гарантира суверенитет и независимост на външната политика. Едно от ключовите предимства на подобни системи е мобилността, която им осигурява възможност за маневра при промяната на позицията.

Именно за тази част от дейността на ПВО отговаря автотранспортът, който без оглед на своята важност, обикновено остава незабелязан. Даже името, което са му измислили, не е красиво – то си остава такова: ТМ 5Т58-2 изп. 5. А между другото това е най-новата транспортна машина на базата на руския „Урал“, създадена от предприятие „Старт“, влизащо в холдинга „Авиационно оборудване“, струва 25% по-малко от предшественика си, потребява 35% по-малко гориво и има два пъти по-ниско натоварване на оста, което позволява на зенитно-ракетния комплекс С-400 да се придвижва свободно по всички видове пътища, в това число и по пресечена местност. Първата партида от новите типови автомашини ще влезе в руската армия още през втората половина на 2015 г.

„Корнет-Д“ – кавалерията на XXI век

„Корнет-Д“ – по тактиката на своето приложение с нещо напомня на монголска конница: бързо нападение, точен удар и отстъпление. Противотанковият ракетен комплекс, монтиран на вече станалия ежедневие във войските брониран автомобил „Тигър“ – това е най-новата разработка на инженерите от „Конструкторско бюро по приборостроене“. Той може да унищожи танк, да изпепели бетонно укрепление или даже да свали вертолет или безпилотен самолет.

При това когато ракетните установки са прибрани в бойното отделение, автомашината по нищо не се различава от обикновените бронемашини, което изключва тяхното целенасочено избирателно унищожаване от въздуха. Основната защита на такива средства е даже не бронята, а движението. Техните мобилни възможности в условията на оборудвана пътна мрежа съществено превъзхождат възможностите на техните тежко бронирани опоненти. Всеки такъв комплекс има осем ракети, готови за стрелба, при пълен боен комплект от 16 единици и има възможността да открива залпова стрелба по две цели.

„Корнет-Д“ използва автоматична, защитена от въздействия лазерно-лъчева система на управление, реализираща принципа „изстрелвам и забравям“. При това положение, в ракетите не се използват скъпоструващи самонасочващи глави, което съществено облекчава цената на производството им и намалява изискванията за подготовка на операторите.

Руски дневник