Топлината при изработване на енергия може да се използва повторно

Съвместен екип от руски и японски учени създадоха нова технология, която ще позволи да се икономисва до 30% от горивото, както и да бъдат намалени изхвърлянията на вредни вещества в атмосферата, пише „Гласът на Русия”.

Същността на новата технология се състои в това, че топлината при изработването на енергия ще се връща в пещта за повторно използване. Идеята на международния колектив от учени вече привлече вниманието на представители на научно-технологичните структури на Япония.

Енергията се получава за сметка на горенето. Затова всякакви разработки, позволяващи да бъде икономисана топлина, са изключително важни.

Новата технология на горене с връщане на топлината и масата, или енергийна рекуперация – така научно се нарича разработката на руско-японски екип от физици. Сама по себе си рекуперацията като циркулация на части на материали за повторно използване в същия технологичен процес, не е новина. Тези процеси вече се прилагат в химическата промишленост.

Руско-японската група учени предложила обаче по-широка област на действие на рекуперацията – в енергетиката. Топлината, която по-рано отивала в „тръбата“, може да бъде заставена да рециркулира в камерата за изгаряне. Т.е. да бъде върната и по този начин да се икономиса топлина.

Специалистите не разкриват техническите нюанси на технологията. Те са убедени, че връщането на топлина може да бъде ефективно използвано при всякакъв вид горелки, в това число в двигателите на коли, самолети, в газотурбини. С една дума, навсякъде, където се използва гориво.

Новата енергийна технология има и друго значително екологично предимство. Тя позволява да бъдат намалени изхвърлянията на вредни вещества в атмосферата.