Топалов: С Андрейкин не исках да играя „скучна” партия шах

Втора загуба в турнира на претендентите за световната титла по шахмат записа гросмайсторът Веселин Топалов в руския град Ханти Мансийк. След загуба от Пьотър Свидлер и победа над стария си съперник  Владимир Крамник, този път Веско записа загуба от аутсайдера Дмитрий Андрейкин. Андрейкин признава, че българинът Топалов е загубил от него в седмия кръг на турнира на претендентите поради собствените си грешки. Тази победа стана за Андрейкин първата в турнира.

„Може да се каже, че днес не направих нищо особено. Помогна ми моят съперник. Някак от самото начало Топалов разигра опасен за себе си вариант и аз успях да си докарам победата с прости ходове,   сподели Андрейкин, пред кореспондент на ИТАР-ТАСС. – Доволен съм, че записах победа над такъв силен гросмайстор като Топалов”.

По думите на самия Веско Топалов, в партията с Андрейкин не му се искало да изиграе „скучна” партия шах. „Затова реших да рискувам. Както всички видяхте, рискът не се оправда, но аз просто не исках днес да бъда скучен”,  – отбеляза българинът.

В следващия кръг Андрейкин ще се срещне със сънародника си Крамник, а Топалов   – с азербайджанеца Шахрияр Мамедяров, предаде ИТАР-ТАСС.