Тони Абът: Русия е основната заплаха за света, след Близкия изток

Русия е основната заплаха за света, след Близкия изток, пише бившият премиер на Австралия и член на украинския Международен консултативен съвет Тони Абът в статия за австралийското издание на Daily Telegraph.

Според Абът балтийските страни и Полша се страхуват, че ще се превърнат в следващите след Украйна жертви на „руската агресия“. Бившият австралийски премиер цитира цифри, показващи мащабите на руското „нахлуване“ в Украйна.

„При наличието на толкова много проблеми могъща страна с военен диктатор начело е последното нещо, което е нужно на света“, пише той.

Според него „сега в източната част на Украйна близо 60 хил. украински военни се борят срещу 45 хил. бунтовници, сред които около 10 хил. руски спецназовци“. Абът предполага, че в близост до украинската граница се намират „най-малко 50 хил. руски войници“.

Според екс-премиера на Австралия украинският президент Петро Порошенко „се бори да създаде демократични институции с нормална пазарна икономика“.

Абът се опасява, че „светът ще загуби интерес към Украйна именно тогава, когато най-много й е необходима подкрепа“.

„Страхът пред Путин води до това, че нито една страна не е готова да продаде на Украйна дори отбранително оръжие. Трудно е да се разбере, защо законно демократично правителство, което е застрашено, не може да получи оръжие, което Западът с такава готовност доставя на муджахидините в Афганистан“, недоумява Абът.

Високопоставени лица в Украйна и на Запад неведнъж са обвинявали Русия, че се намесва в конфликта в Донбас, макар до този момент да не са предоставили нито едно доказателство за това. В отговор на тези обвинения Москва е заявявала, че не участва по никакъв начин в събитията в югоизточната част на Украйна и не се явява страна във вътрешния украински конфликт. В министерството на отбраната на РФ неведнъж са заявявали, че няма никакво струпване на руски войски нито на границата с Украйна, нито в Донбас.

Слуховете, че в Украйна присъстват представители на руските въоръжени сили са дезинформация, а присъствието на руски войски е „митично“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.