Тимошенко призова правителството да плати газа на Русия

Лидерът на партия „Батьковшчина“ Юлия Тимошенко призова правителството на Украйна да не коленичи повече, да се изправи на крака и да плати пълната цена за газа, договорена с Русия през 2009 г., съобщи ТАСС.

„Изправете се, вдигнете гордо глава и платете газа, както го правят другите държави. Ние сме европейска държава и повече не трябва да просим от Русия“, призова Тимошенко в ефира на украинската телевизия ICTV.

През 2011 г. Тимошенко беше осъдена на седем години лишаване от свобода заради превишени служебни правомощия при подписването на газовите договори с Русия през 2009 година. Според обвинението, условията на подписаните документи са довели до загуби за „Нафтогаз“ и следователно, за държавата, на обща стойност 189,5 млн. долара. Опозицията определи обвиненията като политически мотивирани.

Година по-рано Тимошенко, все още в затвора, заяви в интервю за „Украинская правда“, че подписаните по нейно време газови договорености с Русия са подтикнали Украйна към модернизация и диверсификация на енергетиката. Според нея „без газовото споразумение от 2009 г., Украйна е щяла да остане „газов наркоман“ в следващите десетки и десетки години“. Тя добави, че договорът е бил единственият правилен път към независимостта на Украйна.

Бившият премиер отбелязва, че властите трябва да модернизират страната, а не да молят Русия за отстъпки в цената.

На 22 февруари т.г. парламентът на Украйна декриминализира членовете от Наказателния кодекс, по които бе осъдена Тимошенко и бившият премиер бе освободена. По-късно Върховният съд Украйна установи, че Тимошенко не е извършила никакво престъпление при сключването на газовите договори между НАК „Нафтогаз Украина“ и ОАО „Газпром“.