Тимошенко отива на президентски избори

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко ще издигне своята кандидатура за президент на Украйна с програма за съхраняване в страната на президентска власт, съобщи ИТАР-ТАСС. При това, по думите на източника, тя ще води агитация на фона на контраста на неуредиците на правителството на Арсений Яценюк. Лидерът на партия «Батьковщина» Юлия Тимошенко ще набляга в своята предизборна кампания на това, че Украйна не може да си позволи да бъде парламентарна република, при наличие на такъв непредсказуем агресивен съсед като Русия. «За да може да се приемат експедитивно и ефективно сложните решения в страната е необходима «силна ръка», категорична е Тимошенко. Нейните поддръжници смятат тази тактика за успешна. Повечето украинци сега са убедени, че ако не беше безволието на Яценюк и необходимостта да се съгласуват всички решения с различните групи, Крим може би щеше все още да бъде украински», отбелязва източникът на агенцията.
«Какво точно ще получи Яценюк от Тимошенко, ще можем да разберем още това лято, ако разбира се, «Десен сектор» не реши да организира поредния Майдан още през април», отбелязват източниците от обкръжението на Тимошенко.
Напомняме, че президентските избори в Украйна са насрочени на 25 май. Като завръщането от президентска в парламентарна република, беше едно от изискванията на така наречения Майдан. В момента Тимошенко се гласи за образа на твърд лидер.
Наскоро в интернет изтече запис на неин телефонен разговор с Нестор Шуфрич, който някога беше заместник-ръководител на украинските служби за сигурност, в който отправя заплахи срещу руския народ и неговия водач Владимир Путин.