Технология за наблюдение през стени – Made in Crimea

Автор: Даря Кезина.

Руските учени разработиха технология, която позволява през стени да се сканира движението на обекти на разстояние до 50 метра, съобщава Руски Дневник.

Руската технологична компания „ЭМИИА“ създаде в Крим иновационната технология #emonocle, с помощта на която може да се гледа през стени. Системата се основава на ефекта на Доплер, когато при движение на обекти се наблюдава изменение на радиовълните. „Това е моновидение, електронно око с алгоритъм на базата на чип. То може да бъде монтирано в мобилни устройства, апаратура и техника“ – каза за „Руски дневник“ генералният директор на компанията Владимир Старостин.

За военни и граждански цели

Системата, смятат създателите, може да има както военно, така и гражданско приложение. Технологията може да се използва от Министерството на извънредните ситуации (МЧС) при издирването на хора под развалини или за охраната на жилища: тя може да установи изтичането на газ, температурата и всяко едно движение в дома при отсъствието на стопаните. Цената на програмно-апаратното решение за граждански цели е едва около $15.

От фирмата искат до 2016 г. да създадат специални очила от типа на Google Glass, позволяващи сканирането на движение зад стени на разстояние 30-50 метра. С такива очила бойците ще могат да виждат през стените силуети и движението на противника във всякакъв тип сгради.

В Русия и в други страни и преди са правени разработки за създаването на технология, позволяваща наблюдение през непрозрачни прегради. От 2014 г. във ВС на РФ се провеждат тестови изпитания на радар, който може да вижда движение зад стени, но на разстояние едва от около три метра. Преди половин година в САЩ също започнаха тестови изпитания на аналогични системи, но работещи на друг принцип: на всяка стена в сградата специалните служби монтират датчици, напомнящи мобилни телефони. При взаимодействието помежду си, те създават радиовълна и извеждат изображението на екран.

„Нашите явни предимства са мобилността, разстоянието и ниската цена: цялата информация се извежда на наличната електроника. И това е по-евтино, отколкото при аналозите – уточнява Старостин. – Ние виждаме особен интерес и перспективи за приложението на #emonocle в Интернет устройствата“. Прогнозните данни на аналитичната група Berg Insight сочат, че до 2025 г. този пазар ще достигне $19 трилиона.

Кой ще гледа през стените?

По думите на Старостин, разработката е насочена преди всичко към спасяването на човешки живот в различни ситуации. „Ние нямаме намерение да създаваме такъв продукт, с който всеки гражданин може да наблюдава другия. За граждански цели алгоритъмът ще бъде орязан така, че хората ще могат да виждат ограничена информация“.

Както отбелязва Старостин, в момента работата на компанията е ограничена от трудности, предизвикани от нестабилната икономическа ситуация и от промяната на статута на полуостров Крим. „След като Крим се завърна в състава на Русия, ние загубихме бизнес, който ни позволяваше да вървим напред без привличането на странични средства. В момента на полуострова е много трудно да получиш каквото и да било финансиране, засега тук липсва пълноценна финансова система, ние сме ограничени в получаването на кредити, липсват венчърни компании. В тази финансова пустиня ние можем да разчитаме само на себе си“, разказва за „Руски дневник“ Старостин.

Според думите му интерес към разработката проявяват от Германия и САЩ, но компанията иска да развива производството си именно в Русия, за да се осигури безопасността на информацията. Публичното внимание навреди на проекта, притеснява се Старостин. „Ние ще сме принудени да хабим ресурс не за работа над технологията, а за ненужни движения, които не ни дават възможност да се концентрираме върху главното“ – оплаква се той.

Създателите на тази технология са убедени, че тя ще промени света. „Аз не си фантазирам. Аз виждам. Пазарът ще рухне и всичко ще се промени – казва Старостин. – В глобален мащаб процесът не може да бъде спрян. Това е технология, която е способна да промени цялата структура на икономическите отношения в света, в това число и на паричните. Тя ще даде импулс за смяната на потребителската икономика с информационна“.