Терористичният акт в Истанбул: Има ли връзка с Русия?

На 28 юни, в резултат на терористичен акт в международното летище „Ататаюрк“, загинаха най-малко 41 души, над 230 (сред тях минимум един руснак) са ранени. Трима атентатори-самоубийци откриха огън от автомати, а след това се самовзривиха.

Отговорността за терористичния акт засега не е поета от никого. Турските власти предполагат, че зад атаката стои групировката „Ислямска държава“ (ИД – организация, забранена в Русия). Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че всички улики сочат към връзка на терористите с ИД. Също така съществува предположение, че акцията може да е организирана от бойците на Работническата партия на Кюрдистан (сепаратистка кюрдска организация, призната от Турция, САЩ и ЕС за терористична).

Въпросът не е в Русия, а в Сирия

Председателят на комитета на Съвета на федерацията по международните въпроси Константин Косачов заяви на страницата си във Facebook, че атентатът в Истанбул е отговор на опитите на Анкара да изглади отношенията си с Москва. Но експертите са на мнение, че проблемът е с много по-дълбок характер и е свързан, преди всичко, с кризата в Сирия.

Юрий Мавашев, изтоковед-тюрколог, експерт в Кавказкия геополитически клуб счита, че е донякъде преждевременно случилото се да се свързва с нормализацията на руско-турските отношения. „Очевидно е, че терористичен акт, при който не е загинал нито един руснак, няма провокационен характер, нанасяйки удар по двустранните отношения“, казва експертът.

С него е съгласен и Керим Хас, експерт по евразийска политика в независимия аналитичен център „Международна организация за стратегически изследвания“ (USAK) (Анкара). „Аз не виждам пряка връзка между атентата в Истанбул и предприетите от Анкара стъпки, насочени към нормализацията на отношенията с Москва – заяви пред „Руски дневник“ експертът. – Нападението е свързано с това, че ИД търпи огромни загуби в Сирия в резултат на операцията, провеждана от коалиционните сили. Радикалите просто искат да стреснат Турция“.

Свързано с Израел?

На 27-и юни тема №1 в турските медии бе нормализацията на отношенията между Турция и Израел след шестгодишна криза. Ще напомним, че през май 2010 г. се случи инцидент с водения от турски кораб хуманитарен конвой в помощ за блокирания сектор Газа. При опита да бъде разкъсана блокадата, израелски гранични части откриха огън, в резултат на което загинаха осем турски граждани. След случая отношенията между двете страни рязко се влошиха и бяха понижени до ниво трети секретари. Терористичният акт в Истанбул предизвика спекулации, че той е свързан с Израел.

„Такава възможност не трябва да се изключва – смята Мавашев. – Това обстоятелство по-скоро би подтикнало терористите към престъплението в международното летище в Истанбул, като се има предвид заеманата преди това от Турция позиция по отношение на всички, които са срещу Израел, независимо от техните методи. Те биха могли още веднъж да напомнят на турците за своето съществуване.

Последствията за отношенията между Москва и Анкара

На следващия ден след терористичния акт се проведе телефонен разговор между президента на Русия Путин и турския му колега Ердоган, първият, след като турската страна свали руски изтребител Су-24 през ноември 2015 г., което доведе до криза в двустранните отношения.

Руският лидер изразил съболезнования на турския народ. Източник от пресслужбата на Ердоган заяви, че разговорът е бил „много продуктивен и позитивен“. Страните са се договорили за лична среща. „Москва получи възможност да изрази съчувствие и солидарност с Анкара. В такива моменти това никога не е излишно“, казва Мавашев.

Хаса е на мнение, че трагедията на летището в Истанбул ще окаже негативен ефект върху имиджа на Турция в очите на руския народ. „Турция и Русия поеха по пътя на помирението. Вероятността Москва да отмени санкциите спрямо Анкара бе много висока и руските туристи щяха да потеглят към Турция. Но този терористичен акт унищожи всички надежди“, отбелязва експертът.

Автор: Екатерина Чулковска, „Руски дневник“