Терористичен акт срещу руското посолство в Дамаск

Руското посолство в Дамаск бе обстрелвано с минометен снаряд, съобщи ТАСС. Няма жертви и ранени в резултат на атаката в сирийската столица. Снарядът се забил дълбоко в земята в двора на посолството, а сапьори го извадили и обезвредили. Според руското външно министерство атаките идват от район на Дамаск, контролиран от бунтовниците, воюващи срещу президента Башар Асад, съобщава glasove.com.

“Определяме тази атака като терористичен акт, чиято цел е била именно руското посолство”, се казва в съобщение на руското външно министерство.

Местните власти проверяват снарядите, за да установят чие производство са. Това е втората атака срещу руското посолство тази година, след като през януари снаряд се заби в покрива на институцията.

Русия е разположила 28 военни самолета в Сирия. Това твърди АФП, цитирайки високопоставени източници от САЩ. Руски изтребители са разположени на летище в западната провинция Латакия. В същото време Москва използва безпилотни самолети за разузнавателни мисии над Сирия.

Дамаск е получил нови бойни и разузнавателни самолети от Москва за борба срещу “Ислямска държава”, каза сирийски военен източник. По думите му Москва е доставила и друго модерно военно оборудване за борба срещу джихадистите. Доставките включват също радари и бинокли за нощно виждане. Сирийски активист разпространи видео с изтребители СУ-24 в провинция Хомс.