Терористичен акт е сред версиите за катастрофата на А321 в Египет

Експерти назоваха три версии за катастрофата на А321  Египет. Според информация на „Коммерсантъ“, още на 1 ноември експертите са стигнали до извода, че самолетът на авиокомпания „Когалимавия“ се е разпаднал във въздуха. Според тях, до това са могли да доведат няколко причини.

Взривна разхерметизация на салона е могла да възникне заради това, че корпусът на самолета е избухнал от рязко падане на налягането на голяма височина. Да нарушат целостта на фюзелажа са могли също и ударна вълна на неголяма бомба, заложена в багажното на самолета, откъснал се елемент от двигателя или появили се в носещата конструкция пукнатини.

Източник на “Коммерсантъ“, близък до разследването, сравнява катастрофата с тази на американския Boeing край шотландския град Локърби през 1988 г. Тогава на борда на самолета се е взривила малка бомба, скрита в куфар.

Пояснява се, че взривът в багажното отделение е способен да предизвика така наречената взривна разхерметизация на салона заради рязкото падане на налягането.

Друга версия за катастрофата предполага появили се в носещата конструкция пукнатини. През 2001 г. при кацане на летището в Кайро самолет А321 се ударил в пистата с опашната част. Самолетът е бил проверен от техническите служби, след което отново бил върнат в експлоатация.

Третата вероятна причина е повреда в двигателя. По думите на експертите, в случай на разрушаване на турбината, откъсналите се от нея части са могли да пробият крилото или фюзелажа.

Издирвателните групи са открили на мястото на катастрофата на руския Airbus A321 в Египет 12 големи части от фюзелажа и лични вещи на пътниците, съобщи пред журналисти в понеделник представителят на МИС на РФ Александър Агафонов.

„От 06:30 ч. 84 души с автомобили с висока проходимост пристъпиха към работа. Към момента са открити 12 части от фюзелажа и лични вещи. Работим върху въпроса за изпращането в Кайро на личните вещи и предмети“, каза той.

Най-голямата катастрофа в историята на руската и съветската авиация се случи в събота: самолет на авиокомпанията „Когалимавия“, на борда на който са пътували 224 души, претърпя катастрофа в Синайския полуостров. По информация на посолството на РФ в Кайро, няма оцелели.

Според данни на МИС на РФ, спасителите ще оглеждат мястото на катастрофата на самолета едновременно в няколко участъка, като ще бъдат разделени на четири групи.

Общ спасителен екип от отрядите „Центроспас“ и „Лидер“ е изпратил на мястото на катастрофата две групи в зоната на най-отдалеченото място, където са открити отломки и две – непосредствено на мястото на катастрофата.

В същото време в Санкт Петербург започна експертизата на телата на загиналите в катастрофата.

По-рано първият зам.-министър на здравеопазването на РФ Игор Каграманян съобщи, че в процедурата по разпознаване на телата на загиналите пътници от самолет А321 ще бъдат участват 40 съдебно- медицински експерта.

„Експертизата на телата на загиналите се провежда в бюрото за съдебно-медицинска експертиза“, каза събеседникът на агенцията.

С роднините на загиналите в момента работят психолози – общо 64 специалисти, 49 от които от МИС на РФ. Те са в хотела, летището, както и в бюрото за съдебно-медицинска експертиза.

Както съобщи МИС на РФ, в Санкт Петербург „се провеждат подготвителни мероприятия за разпознаване на телата на загиналите и за вземане на ДНК-проби от роднините“.