«Терем-квартет» разкрива небе обсипано със звезди

Те са талантливи, оригинални и забавни. Те са «Терем-квартет», които зарадваха българската публика с уникалната си концертна програма на 26 ноември 2013 г. в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Тогава станахме свидетели на една истинска музикална магия, защото големите музиканти от свирят по начина, който разкрива небе обсипано със звезди.

«Терем-квартет» е музикален колектив от руски музиканти от Санкт Петербург, които свирят на руски народни инструменти. Формацията отдавна се счита за визитната картичка на град Санкт Петербург и цяла Русия. Колективът има издадени 17 компактдиска в Русия и чужбина. В тях са включени близо 500 музикални композиции на различни жанрове – от класическа музика до съвременна. Ансамбълът има над 2500 концерта в повече от 60 страни. Повече от две десетилетия «Терем-квартет» представя Санкт Петербург в много събития от международно значение, поради което, колектива често е наричан символ на града. Ансамбълът се състои от музикантите: Андрей Константинов – малка домра, Андрей Смирнов – акордеон, Михаил Дзюде – балалайка-контрабас, Алексей Барщьов – домра-алт.

Terem-Quartet 1 (2)

Фотограф: Олга Гурска

80-те години

Всичко започна през 1986 година, като проект на студенти от катедрата по фолклорни инструменти в Ленинградската (в онези години) Държавна консерватория „Римски-Корсаков“. Студентите са Андрей Константинов – малка домра, Андрей Смирнов – акордеон, Михаил Дзюде – балалайка-контрабас, Игор Пономаренко – домра-алт. Младите музиканти учат в един курс, а по-късно едновременно се озовават в казармата. След първата година на военна служба, студентите биват преместени в голям армейски ансамбъл, където има оркестър, хор и дори балет. Малко след това, се появява идея да се създаде самостоятелен колектив, в последствие на което се появява ансамбъл „Руски сувенир“. По това време той се състои от голям брой участници, но не всички от тях имат музикална грамотност, така че музикантите започват да търсят общ специален език: избират известни музикални творби и ги съединяват с руски фолклорни мелодии. По-късно се сформира първия състав на «Терем-квартет»: Андрей Константинов, Игор Пономаренко, Андрей Смирнов и Михаил Дзюде. Тогава, музикантите дават дума един на друг, че квартетът ще бъде най-важното в живота на всеки от тях. Първото им излизане на сцена в този състав е на 26 ноември на сцената на Ленинградско музикално училище. След края на концерта, цялата публика се изправя на крака и взривява с аплодисменти концертната зала. От този ден, 26 ноември е рождения ден на ансамбъла. Тази година се навършват 27 години от създаването на колектива, по този повод, по програма на Министерството на културата на Русия и Россотрудничество, музикантите ще посетят руски културни центрове в Гърция, България и Германия, където ще представят своето доказано майсторство.

Най-паметните изяви на «Терем-квартет» са във Ватикана пред 120-хилядна публика, Папа Йоан Павел II и Майка Тереза, а също на площада Свети Марк във Венеция; в Двореца Сейнт Джеймс в Лондон по покана на принц Чарлз; на 3000-та годишнина от създаването на Ерусалим в историческия център на стария град; пред лидерите на Групата на осемте (Г8) в Санкт Петербург; на Евровизия (2009); на Олимпиадата във Ванкувър (2009); на Московския международен кинофестивал (2011).

Terem-Quartet 2 (2)

Фотограф: Олга Гурска

Но да се върнем към началото на «Терем-квартет». През 1988 година колективът получава покана за участие във фестивала „Белите нощи“ в Хамбург. Музикантите се представят блестящо заедно със съвместното участие на солиста на операта и балета Владимир Чернов, балерината Любов Кунакова и пианиста Павел Егоров. След което, още същата година «Терем-квартет» кани музикантите да напишат музиката към спектакъла „Любов до гроб“. През 1989 година студио «Мелодия» пуска първата им плоча, която носи името на ансамбъла «Терем-квартет». След първата плоча, нещата започват да се случват в успешна посока. Ансамбълът започва сериозна концертна дейност в СССР и чужбина – Германия, Испания, Швеция, Италия и Китай. Същата година музикантите получават дипломите си за завършено висше музикално образование в Консерваторията.

90-те години

През 1991 година «Терем-квартет» получава покана за участие в световния Фестивал на етническата музика, изкуствата и танците «WOMAD». В рамките на грандиозното събитие, ансамбълът излиза на една сцена с музиканти от световно значение: Питър Гейбриъл, Шиниъд О’Конър, Сюзан Вега, Найджъл Кенеди и музикантите от Led Zeppelin. Същата година, по покана на Найджъл Кенеди, музикантите записват със звездата съвместен албум «The Terem» в английско музикално студио Real World. Дискът излиза през 1992 година на лейбъла «Real World Records». Албумът бе оценен с 4,5 от 5 точки на сайта Allmusic. Критиците оценяват «The Terem», като: „В един добре конструиран списък с песни, може да се срещнат цитати на Чехов и мелодии на цигански романси.

Terem-Quartet 8

Фотограф: Олга Гурска

Благодарение на своя необичаен подход, ансамбълът изпълва всички песни с нюанси на хумор и чар.“ След този успех, музикалния състав участва многократно във фестивала «WOMAD». През 1994 година Папа Йоан Павел II кани музикантите във Ватикана. Именно тук, в „Деня на семейството“, се осъществява концерта на руския ансамбъл пред 120-хилядна публика. След концерта Майка Тереза благославя музикантите на «Терем-квартет», като на всеки подарява медальон. Същата година излизат двата албума «Classical» и «1000-я концерт». На първия лейбълът отново е «Real World Records», а заглавието е «Classical», защото заедно с други композиции, включва и творби на Моцарт, Шуберт, Глинка, Шопен в аранжимент на Терем-Квартет. Следват многочислени изяви, спектакли и концерти на сцената в Санкт Петербуг, Русия и чужбина. Навсякъде, където се появява «The Terem», публиката става на крака и отвръща на музикантите с пламенни овации. Успехът на колектива е съпровождан и от много награди, както национални, така и световни. През 2000 година се случва единствената замяна на музикант в колектива – Алексей Барщьов сменя Игор Паноморенко. Същата година «National Geographic» снима филм за «Терем-квартет». През 2003 година квартетът основава собствен фестивал на световната музика в Санкт Петербург. През 2002 година лейбълът «Бомба-Питер» пуска трилогията «Антология. Том I», «Антология. Том II» и «Антология. Том III». Освен това, излиза и албума «Руските страдания», посветен на търсенето на руската душа. През 2010 година «Терем-квартет» провежда първия световен музикален турнир «Terem-Crossover».Terem-Quartet 5

Вече 27 години руския състав обикаля света и носи радост на слушателите. Ансамбълът не спира своята разнообразна дейност в музикален план, а също организира най-различни мероприятия и фестивали на международна сцена. Музикантите продължават да удивляват публиката, която всеки път ги посреща с възторг и възхищение. Пресата не веднъж се изказва по адрес на музикантите: „Умопомрачителен драйв, който може да се сравни само със ядрен взрив“; „Концертът на тази банда може да се сравни с астрономическо събитие на века“; „Любов, омраза, ирония, философски чувства, всичко това е смесено по руски в музиката на «Терем-квартет», и при всичко това е истински духовно“.