Тези удивителни руски традиции

Русия е била и остава за чужденците привлекателна, отчасти загадъчна страна. Вината за това не е толкова в нейната необятност, колкото в битовите навици на руснаците, които не престават да поразяват гостите на нашата страна. Ето и най-разпространените от тях.

Как си?

На „дежурния” за чужденеца въпрос „как си” руснакът няма да отговори кратко – „благодаря, всичко е отлично”, а обстоятелствено честно и правдиво ще разкаже как протича животът му. Не за половин година, но за последната седмица със сигурност.

Руснаците често биват наричани намръщени и сериозни. А защо? Ние не се усмихваме на непознати! При случайна среща с очи на улицата или в метрото с непознат човек никой не се усмихва, това не е прието. Затова пък ако руснак ви се е усмихнал, значи, че той искрено ви симпатизира и го прави от цялото си сърце.

Гости и трапеза

На гости не идват с празни ръце. За масата обикновено носят торта, сладкиши или вино, на децата – шоколади, сладки неща или малки играчки. На жените – цветя, задължително нечетен брой. В действителност не е важно някой какво ще се донесе, главното е нещо да има. За руснака е просто немислимо да отиде на гости без подарък.

Новата година в Русия е главният празник и се празнува с повече размах, отколкото Рождество Христово. Елхата при нас е новогодишна, всички подаръци се дават на Нова година. Руснакът вярва, че всичко старо остава в миналото, а през Новата година всичко ще бъде различно. Тъкмо с този празник са свързани всички надежди и копнежи.

Около новогодишната трапеза е прието да се произнасят дълги тостове. Руснакът винаги има какво да каже, а красивата и ярка импровизация много се цени във всякаква компания. А също така ние обичаме да се повеселим и често разказваме вицове при всеки удобен случай.

За гостите обикновено се приготвя много храна. Основното ястие е салата „Оливие”, или „руска салата”, както я наричат в чужбина. Броят на салатите понякога е толкова голям, че се налага да се ядат няколко дена и след празника.

Руската празнична трапеза продължава с часове. Ядене, пиене и раздумки, после отново ядене и пак раздумки, и така няколко пъти, докато не настъпи дълбока нощ. Когато е вече съвсем късно, идва времето за чай. И отново за раздумки.

Други странности

В Русия съществува такъв обичай – да поседнем преди път, например, преди  пътуване. Обикновено, когато вече са стегнали куфарите, преди да излязат от вкъщи руснаците правят пауза и задължително сядат за малко: или на стол, или на куфарите. Защо? Възможно е, за да си поемат дъх след трескавото приготвяне на багажа и да уравновесят душевното си състояние.

За руския език не са характерни вежливите форми на обръщение от типа на „сеньор”, „сеньора”. След безликото „товарищ” („другарю”) обръщенията „дами” и „господа” изглеждат много официални. Руснакът просто не може да си пречупи езика, за да се обърне към жена на улицата с „дама”. Но изход има! Почти към всички жени в Русия се обръщат с думата „девушка” („момиче”). Дори ако това е 40-годишна жена, към нея се обръщат с „девушка”. С това подчертават вечната младост и женственост! И всички са доволни и се усмихват.

Русия винаги има с какво да зарадва чуждестранните се гости: това е и традиционното гостоприемство, и обилният сняг, и богоявленските студове, и къпането в пробити дупки в леда, и сърдечността на руснаците, които се откриват само след запознанство. Русия не разочарова, Русия възхищава.