ТАСС: Протест срещу цензурата в българските медии се проведе в София

Протест срещу закриването на предаването „Деконструкция“, свалено от ефира заради критика към българската власт в края на декември, се проведе в събота пред сградата на Българското национално радио (БНР) в София. Няколкостотин участници в демонстрациите блокираха движението в центъра на града, предаде ТАСС.

Предаването „Деконструкция“ бе свалено от ефира, след като председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов обяви, че радиото може да бъде глобено с 3000 лева заради критичните изказвания на неговия автор срещу НАТО, управляващата партия ГЕРБ и Реформаторския блок, срещу агресията на Турция, чиито ВВС свалиха руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември. От БНР обясниха, че „водещият е допускал едностранно представяне на фактите, не е бил достатъчно обективен и в предаването не е имало и разнообразие на гледни точки“.

„Подобен род цензура не прави чест нито на регулаторните органи в страната, нито на радиото. Обвиненията в липса на плурализъм звучат особено абсурдно за предаване, по-голямата част от чието ефирно време бе предоставена на слушателите“, заяви официалният представител на Българската социалистическа партия Атанас Мерджанов.

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) също критикува цензурата. „Срамно и недостойно е поведението на СЕМ, който вместо да защитава  демократичните ценности  в журналистиката, се превърна в цензор на свободното слово. Твърдението на СЕМ, че с подобен акт „прекратява цензурата и нарушаването на свободното слово“  е повече от абсурдно“, отбелязаха от СБЖ.