ТАСС: Гориво, произведено от ИД, се продава на бензиностанциите в България

Гориво – бензин и дизел, произведено от екстремистката организация „Ислямска държава“ (ИД), се продава на бензиностанциите в България, предаде ТАСС, позовавайки се на в. „Труд“, цитиращ източник в митническата служба на страната.

„Във връзка с получения сигнал, служителите на службата за борба с организираната престъпност и държавната агенция за национална сигурност провеждат масови проверки на бензиностанции в София и в още 15 области на страната, под наблюдение са над 50 търговски обекта, уточниха представители на специалните служби, но отказаха да коментира версията, свързана с ИД“, съобщава изданието.

„Труд“ пише, че причина за проверката са станали сателитни снимки, получени от Русия и САЩ, благодарение на които е разкрита схема за доставка на контрабанден бензин в България.

„Контрабандните петролни продукти се отличават с ниско качество, отклоненията от евронормите за бензина са 20-40%, а за дизела – 35-70%. Това е сигурен знак, че горивата не са от гръцки данъчни складове, а танкерите са пътували дотам, за да се снабдяват с необходимите документи“, твърди вестникът.