ТАСС: ГЕРБ допусна серия от грешки преди гласуването

В обзорен материал, посветен на първия тур на президентските избори в България, ТАСС посочва, че резултатите от изборите предвещават политическа криза.

Коментаторите, обобщавайки резултатите от първия тур, отбелязват цяла серия грешки, допуснати от ГЕРБ преди гласуването. Именно те, според наблюдателите, са довели до първото поражение на партията след дълга серия от 10 победи.

Първата е късното издигане на кандидата на партията за най-високия държавен пост. Името на Цецка Цачева, популярно в партийните кръгове, но малко известно на широката аудитория, беше оповестено едва на 2 октомври, броени дни преди началото на предизборната кампания, и на нея не й достигна време, за да стане популярна сред широките маси на избирателите.

Попречи и липсата на координация на най-високо партийно равнище. По време на предизборните телевизионни дебати Цачева се изказа за преразглеждане на антируските икономически санкции, като подчерта, че „българската дипломация трябва да е по-активна във формирането на общоевропейска позиция по този въпрос”. Същия ден на среща на високо равнище на държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза в Брюксел българският премиер заяви, че „България подкрепя въвеждането на нови санкции срещу Русия заради Сирия”.

Негативен ефект, според ТАСС, е изиграла и екстрената, непредизвикана с нищо, замяна на българския кандидат за поста генерален секретар на ООН, само седмица преди решаващото гласуване.

Руската агенция посочва, че два дни преди изборите мечешка услуга на кандидата на ГЕРБ е направил президентът Росен Плевнелиев, който в интервю за BBC отново критикува Русия и предупреди, че тя се опитва да раздели и отслаби Европа”. ТАСС изтъква, че веднага след публикуването на интервюто много българи са изразили недоволство от изказването му. Социолозите предложиха, че думите на президента може да отнемат гласове от Цачева, макар че самият Плевнелиев също беше издигнат от ГЕРБ. Впоследствие техните предположения се потвърдиха.