Таско Ерменков: Да бъдем мост, а не бариера

Уважението. Това е мотивът депутатът от БСП – лява България Таско Ерменков да присъства на традиционния Събор на национално движение Русофили на брега на яз. Копринка.

Една държава, която два пъти е била освобождавана, трябва да показва, ако не на държавно, то поне на народно ниво, истинското отношение към освободителите, каза пред репортер на КРОСС Таско Ерменков.

Присъствието на кандидата за президент на БСП генерал Румен Радев на събора на приятелите на Русия, Таско Ерменков определи както като част от предизборната кампания, така и като искрено чувство към Русия.

Нека не правим разграничение между това дали е предизборна кампания или от любов към Русия. Защо да не бъде и двете? – каза той и посочи, че срещу палатката на генерал Радев е палатката на Камен Попов, също кандидат за президент, а очаква на събора да дойдат и Красимир Каракачанов и Явор Нотев – кандидатпрезидентската двойка на ПФ и „Атака“.

Таско Ерменков категорично отхвърли тезата, че на гърба на Русия кандидатите за „Дондуков“ 2 правят своята предизборна кампания.

Ако беше така, ние щяхме да печелим категорично изборите с 80%, каза той и призова да не се политизира любовта на един народ към друг народ, тъй като русофили има и в десните партии, и в управляващата партия, и в левите в левите, и сред безпартийните, също както и русофоби има навсякъде.

По отношение на европейските санкции срещу Русия, свалянето на които България няма да подкрепи, както наскоро заяви външният министър Даниел Митов, Таско Ерменков подчерта, че санкциите у нас се подкрепят само от определени кръгове, а не от цялото управление.

За мен национално отговорно е, след като се намираш на това място в Европа, което е гранично между Европа и Русия, ти да бъдеш онзи мост, който да съчетава интереси, а не онази бариера, която да разделя континенти и държави.