Танева: Санкциите в Русия удариха млекопроизводството ни

Най-голям проблем в сектор земеделие е с млекопроизводителите. Това не е национална криза, а в цяла Европа. Санкциите срещу Русия оказват огромно влияние, пише frognews.bg

Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ. Тя коментира исканията на животновъдите, които ще протестират в петък.

Държавата не може да гарантира минимална защитна изкупна цена за млякото, но търси механизми да подпомогне производителите. Кризата в млечния сектор не е национална, не е локална за българския пазар, а засяга млечния европейски пазар като цяло, каза Танева и уточни, че два основни фактора са виновни за това.

България не е в най-тежко положение относно срива на цените. Северно европейските страни, чиято млечна продукция 70% беше предназначена за руския пазар, са още по-зле, каза тя. „В непрекъсната комуникация и диалог съм с животновъдите. В момента в сектор „Земеделие“ най-тежка е ситуацията за тези животновъди, които са в млечно направление.“

„В момента готвим нови промени и тази седмица ще продължим дебата в тази насока, за да избегнем изкривяванията, които местните власти правят“, заяви Танева. „Още декември месец сме поставили въпроса и дебата и настояваме за финансов европейски пакет от бюджета за кризата, който да подпомогне националната подкрепа, която подготвяме за млечния сектор. Към момента няма решение по този въпрос. В понеделник съм изпратила отново писмо до комисаря Хогън и той се съгласи, че при нас и в Румъния има много сериозна криза“, каза още министърът.