Танева кани руски фитосанитарни инспектори на проверка

Представители на руските фитосанитарни власти ще посетят България, за да преценят възможностите за връщане на българската а земеделска продукция на руския пазар. Това съобщи кореспондентът на БНР в Москва, където земеделският министър Десислава Танева води делегация за участие в серскостопанското изложение „Златна есен“.

Агроминистърът обясни, че след наложеното от Русия ембарго върху вноса на европейски млечни продукти, в отговор на евросанкциите заради анексирането на Крим през 2014 г., е спрян български износ за около 1 млн. евро, но приходите не са загубени, защото е последвало преразпределение на пазара в Европейския съюз.

България е поискала информация за стъпките за връщане на българските производители на руски пазар след свалянето на ембаргото, независимо кога ще стане това, е казала Танева. По думите й 27 предприятия от България са заявили интерес да се върнат на руския пазар.

Всъщност Русия спря вноса на българска селскостопанска продукция точно преди година с обяснението, че на руската митница се представят фалшиви разрешителни за износ и за реекспорт на подлежащи на карантина плодове и зеленчуци. Съмненията бяха, че български сертификати се издават за стоки с произход от ЕС, „замаскирани“ като внос от трети държави. През юни тази година руската страна предупреди, че българските предприятия – износители за Русия, чиито стоки сега са под ембарго, ще трябва да преминат нова сертификация за руския пазар след изтичане на 2 години от прекратяване на доставките към Русия.

В тазгодишното издание на „Златна есен“ България е представена от 29 производители на вино, сокове, тестени изделия, млечни и месни продукти. Голямата част от стоките, които се предлагат на щанда и в момента се търгуват на руския пазар, като българските вина, тестени изделия, сокове, консерви и лютеница,“ коментира Танева, цитирана в съобщение на пресцентъра на министерството. По думите й, ембаргото е проблем и решението му може да се постигне с общи политически усилия. „Очакване и желание имат не само нашите фермери, а и останалите страни членки на ЕС“, каза тя.

Българските продукти се радват на голям интерес от страна на руските потребители, които се редяха на щанда да опитат от българското вино, плодовите сокове и останалите продукти, завършва прессъобщението.

Източник: изд. Дневник