«Такава ужасна русофобия, както сега на Запад, никога не е имало »

Въпреки заплахите от Европа и Съединените щати, десетки международни наблюдатели пристигнаха в Крим


Цял ден в събота летището в Симферопол беше празно. Късно през нощта летището отново беше отворено, тъй като от Москва на ИЛ-96 долетя екипа от международни наблюдатели, които ще наблюдават кримския референдум. Своето участие са потвърдили 69 международни наблюдатели от 23 страни.
Те всички идват тук по покана на избирателната комисия и на правителството на Крим.

7a2b41bf48b5549edc85e1288325aca2

Международният наблюдател от България Александър Сивов казва, че при някои от неговите колеги са възникнали проблеми с документи, друга част са се появили по политически причини.

– Аз нямах препятствия при пътуването ми за Крим, но познавам хора, които имаха такива – разказва той. – Аз искам да видя цялата процедура на референдума със свои очи, освен от граждани на Крим, бях поканен от приятели в руското Посолство в България. Разбира се, аз зная, че международните организации игнорират този референдум, смятат го за нелегален и се отказаха да изпратят тук свои наблюдатели. Лично аз смятам, че точно обратно- референдумът в Крим в абсолютно законен.

83492a4e23af0514eefa536da9b95dba
Серж Трифкович Владимир  – Суворов/ИЗВЕСТИЯ

Серж Трифкович, наблюдател и писател от САЩ със сръбски произход, казва, че планира да посети Симферопол и Севастопол. По негови думи, ако за Запада участието в украинската политическа криза е само въпрос на избор, то за Русия този въпрос е на бъдещо съществуване. Затова Москва, смята Трифкович, не трябва да отстъпва нито на инч и да признава „пучисткото правителство“ на Киев. Още през януари той е имал публична дискусия с члена на Европарламента Либор Ручек, заявявайки, че поддържайки протестиращите на Майдан, „Европа иска да получи като дар свободен достъп до украинския пазар и въпросът тук е изключително геополитически“…

 7d35e288a86451c1972e0c79de9007ca

 Ненад Попович Владимир Суворов/ИЗВЕСТИЯ

Заместник председателят на Парламента на Сърбия Ненад Попович казва, че смята кримския референдум много важен и затова „той е длъжен да се проведе по международните стандарти“.
– Преди всичко ние ще наблюдаваме юридическата страна на референдума, ще изучим нормативно-правовата база, – казва Попович – Ние ще бъдем открити за контакти и с обикновените граждани и с представителите на властите, и разбира се, с пресата. А главното, заради което сме пристигнали тук – ще наблюдаваме работата на избирателните комисии, оформянето на списъците, самия процес на гласуване и броенето на гласовете.

c3be5c73d4d3d86d2047cf3b4f7ae6ce

 Йохан Бэкман Владимир Суворов/ИЗВЕСТИЯ

Международният наблюдател от Финландия – доцент в катедрата по социология и право на Хелзинския университет – Йохан Бекман е получил преди излитането за Крим анонимно писмо със заплаха от физическа разправа, ако той вземе участие в референдума.

– Разбира се, никакви заплахи не биха могли да ме спрат, затова съм тук, – усмихва се Бекман. – Такава ужасна русофобия, която днес се твори на Запад, никога не е съществувала. Фактически на всяка цена се опитват да спрат и този референдум и да го бележат под всякакъв предлог. Целта, аз смятам, тук е една – да се урони авторитетът на Русия пред света.Оттук и натиска върху наблюдателите, решили да пристигнат, и броя на постъпващите заплахи, и тези писма с обещания за убийство. Между другото, никакво международно право гражданите на Крим, решили да гласуват на референдума не нарушават – защо се провеждат референдуми в Косово, Шотландия. Каталуния, а в Крим не трябва? Такова усещане, Западът смята, че кримските граждани и живеещите тук руснаци въобще нямат право на избор, а и не им е нужно да гласуват. И цялата тази истерия с въвеждане на икономически санкции, това е просто кошмар! Ето колко време аз наблюдавам, как през деня разгорещено се обсъжда в Парламента, а вечер вкъщи, в кухнята, говорят, че това представлява икономическо самоубийство – за Финландия това е очевидни за всеки нормален човек. Това е някаква шизофрения, абсурд, безизходица, диващина…

– За съжаление, на Запад не искат да видят очевидното: в Киев е извършен въоръжен преврат и превземане на властта от фашистка хунта, а в Украйна настъпи смут. И тази хунта и създадената ситуация е опасна и за самата Европа, затова Западът и Русия са длъжни заради оцеляването да се обединят, за да се ликвидира тази хунта, а след това Международният Трибунал да съди участниците във въоръжения преврат. – продължава Бекман. =- Русия много бързо и решително предприе необходимите мерки, за да неутрализира заплахата. Цял Сят знае, че в Крим са разположени войски, но това е извънредна мярка – в страната на размириците, контролът над регионите е загубен и затова те са необходими тук, за да охраняват спокойствието на гражданите.

http://izvestia.ru/news/567530#ixzz2w757ASuu
http://izvestia.ru/news/567530#ixzz2w75KZ2mU