С-400 в Крим: руската ПВО „ще умиротвори“ и Обама, и Ердоган

Решението на руските военни да прехвърлят в Крим полк от най-новите зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“ на мястото на С-300 показва важността на Крим и Черно море за Русия от стратегическа гледна точка, смята Сергей Ермаков, заместник-ръководител на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).

Министерството на отбраната на Руската федерация ще прехвърли през август в Крим полк от най-новите зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“, които ще заменят установките на предишното поколение С-300 на полуострова.

Заместник-ръководителят на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Сергей Ермаков в разговор с информационна агенция „Икономиката днес“ (ФБА „Экономика сегодня“) отбеляза, че това решение още веднъж показва колко важни са за Русия от военно-стратегическа гледна точка Крим и Черно море.

„Това е съвсем правилно решение, като се има предвид важността на акваторията на Черно море, а също и уникалното военно-стратегическо положение на Кримския полуостров, което ни дава възможност да разширяваме влиянието си в Близкия Изток и Северна Африка. Тези комплекси ще ни позволят да наблюдаваме и да влияем на ситуацията в тези направления, които са критични за националната ни сигурност“, констатира Ермаков.

Обновяването на средствата на ПВО и смяната на поколенията на бойните системи в Крим се случва в контекста на общата програма за модернизиране на руския военен потенциал на полуострова, която включва и части на Военно-морския флот и сухопътните сили.

„Всичко това е много важно, като се има предвид, че сега НАТО проявява много голяма активност в акваторията на Черно море, а и по цялото му крайбрежие. Например става дума за плановете на САЩ да засилят военното си присъствие в района, заобикаляйки Конвенцията от Монтрьо. Във връзка с това Вашингтон оказва сериозен натиск върху Анкара като на свой съюзник в НАТО“, резюмира Ермаков.

Очевидно американците днес си поставят за цел да разширят присъствието си в акваторията на Черно море, посочва експертът.

„Освен това сега НАТО и САЩ сериозно укрепват позициите си в Средиземно море, което граничи с Черно море, и поради този факт се намира до тази стратегически важна за нас акватория. Така че тази стъпка на Русия без съмнение е продиктувана и от такива съображения, защото военноморските сили на НАТО във всеки момент могат да бъдат прехвърлени от Средиземно море в Черно море“, заключава Ермаков.

Следователно разполагането на комплексите С-400 в Крим на практика ще бъде адекватен отговор на тези действия на САЩ, тъй като тези системи са в състояние да унищожат всички видове ракети и бойни самолети на въоръжения в САЩ и НАТО, а и имат радиус на действие, който ще позволи на Русия да покрие на практика цяло Черно море.

Между другото, напрежението в Черно море може да се понижи не само чрез разполагането на едни или други военни комплекси, но и по пътя на преговорите.

„Тук, разбира се, има възможност за споразумение, но това трябва да направят все пак регионалните играчи, а не някакви външни сили в лицето на вездесъщите САЩ. Та нали именно фактът, че Вашингтон сега се опитва активно да се намесва във всички тези въпроси и преди всичко чрез структури на блока НАТО, все повече и повече дестабилизира ситуацията в този район“, заключава Ермаков.

По думите му в това отношение Каспийско море е отличен пример. Там регионалните играчи успяха да се споразумеят по статута на този водоем и взаимно да отчитат и уважават интересите си.

„В този план на регионалните играчи им е по-лесно да се споразумеят и в този смисъл е показателен примерът с отношенията с Турция, които дълго време бяха нормални и положителни, но след това бяха помрачени от инцидента със Су-24. Между другото, фактът, че нашите страни имат многобройни икономически и политически връзки, доведе до това, че вече две седмици те много активно възстановяват отношенията си, въпреки принципно различната позиция по Сирия, където Москва и Анкара подкрепят различни и воюващи една с друга сили“, резюмира Ермаков.

Друг е въпросът, както отбелязва Ермаков, че тези отношения също започнаха да се влошават заради натиска на САЩ. Така че разполагането на С-400 в Крим ще стане още един фактор Анкара да стигне до окончателния извод, че дестабилизацията на отношенията или, още повече, прякото противопоставяне с Москва е лишено от какъвто и да било смисъл за Турция и е абсолютно безперспективно.

„Така че да се постигне споразумение по този въпрос, без съмнение, е възможно и това е в интерес на Турция, която днес не скрива амбициите си в акваторията на Черно море. При това със сигурност може да се каже, че за целта на Анкара ще ѝ се наложи да нормализира отношенията си с Москва. Поради това факторът „военна дипломация“ под формата на С-400 ще изиграе своята роля за тази цел“, заключава Ермаков.

Според него Русия и Турция имат възможност да се споразумеят да отчитат взаимните си интереси, като главното е да не им попречат някакви външни играчи. За целта полкът ПВО, въоръжен със системи С-400, ще бъде в Крим и то твърде целесъобразно.

Източник: „Руски дневник“