С традиционна кухня и ретро фото ВТУ провежда Деня на руската култура

Вчера в Аулата на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” за първи път се проведе Ден на руската култура, пише velikotarnovo.utre.bg

В празника участие взеха студенти от ВТУ и студенти от Тверския държавен университет, Русия, а също и изпълнители от Пловдив и София. Организатор на събитието е Студентски клуб “Русофили”. Събитието се провежда в рамките на Майските дни на Филологическия факултет.

Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов откри Деня на руската култура и поздрави участниците: “Това е един прекрасен празник. Културата е мост, който свързва народите. Ние сме едно славянско общество и трябва да уважаваме традициите си. В рамките на културата няма големи и малки народи, но въпреки това Русия е държава с огромни традиции и принос в тази област. Поклон пред тези, които са го направили и пред Вас, които сте оценили всичко това. Радвам се, че дните на руската култура са част от празниците на Филологически факултет. Трябва да се уважаваме един друг, ако искаме и другите да ни уважават. Пожелавам на добър път на всичко това, което правите и не се съмнявам, че ще го докарате до успешен край. Желая Ви здраве и успех!“.

Гостите на събитието гледаха изпълнения на руски народни танци и съвременна руска поп музика; разгледаха фото-изложба „Златният пръстен на Русия“; запознаха се с тънкостите на руската народна живопис; опитаха традиционната руска кухня; взеха си различни руски сувенири и си направиха снимки в стил “Екатерина Велика”.