С руски десант край Белград започва учението „Славянско братство 2016“

В маневрите от 2 до 16 ноември ще участват и 50 белоруски командоси

Над 150 десантници от Ивановската дивизия на въздушно-десантните войски на Русия ще участват в ученията „Славянско братство 2016″ в Сърбия, съобщи ТАСС.

Агенцията се позовава на пресслужбата на руското министерство на отбраната. Маневрите ще се състоят от 2 до 15 ноември край Белград, в тях ще вземат участие подразделения на въоръжените сили на Русия, Беларус и Сърбия.

Тази година ученията ще ръководи сръбската страна. „С оглед спецификата и замисъла на ученията за участие в тях бяха избрани военнослужещи от състава на разузнавателния батальон на 98-а въздушно-десантна дивизия“, обявиха от пресслужбата.

Планирано е да участват три бойни машини БМД-2, екип с безпилотен летателен апарат „Тахион“, както и 4 високопроходими четириколки (АТВ) за рейдове и разузнавателни задачи.

Първите учения „Славянско братство“ се състояха миналата година на полигона Раевский край Новоросийск, припомня ТАСС.

Докато руски военнослужещи ще участват във военни игри в Сърбия, НАТО провежда военни учения в Черна гора. Двата балкански съседа изглежда стратегически се насочват в различни посоки, отбелязва АП. Петдневните учения в Черна гора започнаха днес. Те включват борба с наводнения и химически атаки. Участват 680 военнослужещи от 7 държави от НАТО и 10 партньорски държави.

Малката Черна гора е поканена да се присъедини към НАТО. Сърбия и Черна гора са традиционни съюзници на Русия.