С помощта на „Южен поток” Русия укрепи своя авторитет на Балканите

В последните седмици руската дипломация постигна явни успехи в придвижването напред на проекта „Южен поток”. През юни подкрепата си обявиха Австрия и Унгария, а в началото на тази седмица към подкрепата се присъединиха три балкански страни. България и Словения направиха такива изявления приемайки Лавров, а Сърбия- в хода на посещението на нейния премиер Александър Вучич в Москва, пише„Взгляд”.
Според председателя на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов, нито една от балканските страни не е нарушавала законодателството на ЕС, въпреки твърденията на Брюксел за това.
„Тази позиция на ЕС е унизителна за балканските страни. Не става въпрос за това, както в Брюксел си мислят, че балканските държави полагат клетва за вярност към Русия. Просто „Южен поток” е изгоден за тях. Вижте сами- България и Сърбия на 100% зависят от транзита на газ чрез Украйна. А сега си представете, че „Южен поток” направо свързва Русия и България. Никакви главоболия, никакви транзитни страни”, заяви Симонов.
„Има и друг момент. България е най-нископлатената страна в ЕС. А от „Южен поток” ще получава 3-4 милиарда долара, пари за пренос. Поради това тези страни подкрепят проекта, но от Брюксел им извиват ръцете”, добавя експертът.