С какво министър Захариева впечатли в. „Коммерсантъ“

Чета коментара на в. „Коммерсанть“ за посещението на нашия министър на външните работи в Русия (1).

Колегата журналист, автор на материала, е най-впечатлен от това, че г-жа Захариева е говорила на Лавров на „ти“. Всички знаем, че двамата дипломати не са приятели, дори не са добри познати. Обяснението е просто. Щом в американския език няма „вие“ и в другите езици не трябва да има „вие“. Американците най-добре знаят дали има разлика между „вие“ и „ти“. Разлика няма. Така че, руснаците няма какво толкова да се чудят. Освен това, трябва да се покаже силно желание за сближаване, за да се наваксва, защото български министър на външните работи не е посещавал Русия от юни 2011 г. За разлика от сръбския – седем пъти, от турския – четири и от гръцкия – три пъти за този период. Когато говориш на някого на „ти“ ти наваксваш дефицита на близост.

На колегата му е направило впечатление също, че Захариева е полагала сериозни усилия да създаде усещането, че работите между двете страни се движат по възходяща линия. Тук в употреба е влязло името„Балкански поток“, който руснаците наричат „втора тръба на Турски поток“. А руският министър на енергетиката , за да бъде в крак с доброто настроение на Захариева дори е използвал в един момент „Български поток“, като присъстващите са видели как Захариева много се е зарадвала.

За да обясни Захариева възходящата линия в българо-руските отношения в употреба са влезли и АЕЦ Белене и перспективите пред туризма, образованието и науката. Пред туризма ясно, но за подобряване на взаимодействието в областта на образованието и културата трябва сериозно проучване на българските намерения, защото те изобщо не са очевидни. Не са очевидни, но дипломатът Лавров е похвалил българските власти за създаването на благоприятни условия за изучаването на руски език. На мен лично ми е известно само едно благоприятно условие, създадено от българските власти – ръководството на „Русофили“ е на свобода и никой не му пречи засега да организира обучение на руски език в детските градини.

Що се отнася до т.нар. „шпионски скандал“, за който Лавров е питал в закритата част от срещата, Захариева е отговорила, че българското правителство няма нищо общо. С това съм съгласен, защото в България има образцово разделение на властите и какво прави една от тях, другите нямат никаква представа.

Източник: http://24may.bg/2019/10/23/%d1%81-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b0%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%b2/